Kunstbilde


Prins Eugen (1865-1947)
Olje på lerret, 144,4 x 109,3 cm, Statens Museum for Kunst, København.

Prins Eugen var yngste sønn av den siste norsk-svenske unionskonge Oscar II og drottning Sophia. Han sto dermed et stykke ned i arverekken til Sveriges trone, og kunne ganske fritt følge sin betydelige kunstneriske begavelse. (I 1905 var han av mange, deriblant Bjørnstjerne Bjørnson, ønsket som norsk konge – men pappa Oscar forbød alle sine fire sønner å motta Norges krone).

Prinsens malerstil viser ofte et nært slektskap med hans samtidige landsmann og navnebror Eugène Jansson (1862-1915), en tilnærmet ekspresjonisme som uvilkårlig får en betrakter til å tenke på den sene Vincent van Goghs Stjernenatt over Rhone (1888).

Motivet er sett fra Waldemarsudde, som var prinsens residens og ateliér fra 1904 til hans bortgang i 1947. Det er nå museum.

Statens Museum for Kunst har en meget informativ side om bildet.

ANNONSE