Kunstbilde

prince_eugen_-_view_of_vadstena_from_the_surrounding_fields_1920
Prins Eugen (1865-1947)
Olje på papir, 24 x 34,5 cm, privateie.

I den svenske kongefamilien finner vi også kunstneriske begavelser, som komponisten og pianisten prins Gustaf (1827-1852) og hans brorsønn prins Eugen, som faktisk skulle bli en av Sveriges betydeligste malere, ved siden av Richard Bergh, Eugene Jansson og Anders Zorn.

I tiden før unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i 1905, gikk mange, blant andre forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson, inn for at prins Eugen skulle bli norsk konge. Men kong Oscar II ville ikke vite av noe slikt, så det endte med at den danske prins Carl ble Norges konge under navnet Haakon VII. Norge fikk en utmerket konge, og kunstneren kunne fortsatt konsentrere seg om å male – noe man skulle tro at alle tjente på.

Prins Eugens bolig og atelier på Waldemarsudde i Stockholm er nå museum

ANNONSE

Mest læst