Nyt

I juni 2016 blev en ny sag fremsat i det canadiske parlament under navnet e-411 (Islam). Teksten slutter med følgende opfordring:

We, the undersigned, Citizens and residents of Canada, call upon the House of Commons to join us in recognizing that extremist individuals do not represent the religion of Islam, and in condemning all forms of Islamophobia.

«condemning all forms of Islamophobia». Man opfordrer altså det canadiske parlament til at fordømme alle former for såkaldt islamofobi. Denne indstilling var bakket op af næsten 70.000 underskrifter. En såkaldt e-petition. Man skal bare bruge 500 underskrifter og et parlamentsmedlem, som er villig til at fremsætte sagen i parlamentet. Det blev indført i 2015 som en prøveordning for at «fremme» demokratiet.

Fra e-411 (Islam) blev fremsat, begyndte snebolden at rulle. Parlamentets svar kom her. Afslutningsvis kan man læse:

The Government of Canada condemns all forms of racism and discrimination, including Islamophobia.

Der gives ingen definition på, hvad islamofobi er. Men nu var underskrifterne godkendt og kunne gå videre til næste trin som en indstilling til parlamentet. En såkaldt Motion. Denne motion fik betegnelsen M-103.

Teksten i M-103 lyder som følger (vores fremhævelser):

That, in the opinion of the House, the government should: (a) recognize the need to quell the increasing public climate of hate and fear; (b) condemn Islamophobia and all forms of systemic racism and religious discrimination and take note of House of Commons’ petition e-411 and the issues raised by it; and (c) request that the Standing Committee on Canadian Heritage undertake a study on how the government could

(i) develop a whole-of-government approach to reducing or eliminating systemic racism and religious discrimination including Islamophobia, in Canada, while ensuring a community-centered focus with a holistic response through evidence-based policy-making,

(ii) collect data to contextualize hate crime reports and to conduct needs assessments for impacted communities, and that the Committee should present its findings and recommendations to the House no later than 240 calendar days from the adoption of this motion, provided that in its report, the Committee should make recommendations that the government may use to better reflect the enshrined rights and freedoms in the Constitution Acts, including the Canadian Charter of Rights and Freedoms.

23. marts 2017 blev denne indstillingen vedtaget i Parlamentet med stemmerne 201 for og 91 imod.

All NDP and nearly all Liberal MPs supported the motion, which passed 201-91. The majority of Conservative MPs voted against, with leadership candidate Michael Chong and Simcoe North MP Bruce Stanton voting in favour. Mississauga Liberal MP Gagan Sikand and Barrie Conservative MP Alex Nuttall both abstained.

Det har været en række protester i de seneste måneder imod M-103.

M-103 er ikke en lov, men en indstilling, som senere kan videreudvikles og få lovstatus via Parlamentet og Senatet.

Det er den liberale Iqra Khalid som har fremmet sagen i Parlamentet.

Der er naturligt nok opstået et stort behov for at definere Islamophobia. Iqra Khalid gav selv dette svar:

«What is Islamophobia? The most commonly used definition, and the one I ascribe to, is that Islamophobia is the irrational hatred of Muslims that leads to discrimination»

De liberale insisterer på, at ordet islamofobi er klart defineret og let forståeligt, mens de konservative mener, at det er forvirrende og potentielt skadeligt. Et parlamentsmedlem udtrykte det således:

«This is a word that we see often but one that many people are uncomfortable with because they do not know what it includes.»

Sprogprofessor Karim Achab ved University of Ottawa siger, at alle ord med -fobi implicerer en lidelse, og at det dermed antyder, at folk som har en negativ opfattelse af islam og som giver udtryk for denne negative opfattelse, burde opsøge medicinsk eller psykologisk hjælp. Han mener, at begrebet bruges for at få folk til at føle sig skyldige og for lukke af for kritik af islam. Han tilføjede, at det ville være mere dækkende, hvis man i stedet satte “anti-” foran.

ANNONSE

Protesterne i Canada er fortsat efter at M-103 blev vedtaget.

National Post   Toronto Sun  CBC  Huffington Post

ANNONSE

2 svar til “Canadas parlament fordømmer islamofobi”

 1. KnudMadsen siger:

  Sikke en omgang skørt narreværk.
  Det er altsammen noget vi leger, og alle historierne om terror er nok bare fake news.
  Muhamedanere er de allerskønneste folk i verden, der alle kun vil det bedste med fred og fordragelighed.
  Hvilke løgne forsøger væmligboere og politisk korrekte idioter ellers at bilde os ind?
  Min opfattelse er, at enhver muhamedaner/perker er en hvilende allans kriger, klar til hellig dåd, den dag allan kalder via sine imamer.
  Og ja, jeg afskyr muhamedanere. Det er vist endnu ikke ulovligt?

 2. Christian Ivar Petersen siger:

  “islamophobi” Den irrationelle frygt for Islam. Begivenhederne i det senere år, og statistisk data taget i betragtning, ville jeg mene at det er meget logisk og velbegrundet at frygte Islam.