Oraklerne

Grundtvigs mundheld “Frihed for Loke såvel som for Thor” kan altså ikke frit oversættes til “Frihed for Erdogan såvel som for Wilders”. Med al respekt for både dig og din kamp for ytringsfrihed Niels Ivar Larsen så er det simpelthen forkert.

For frihed gælder for ”alt hvad der stammer af ånd”, skriver Grundtvig. Gennem den fremhævelse af åndsbegrebet skærper Grundtvig friheden. Den er nemlig på ingen måde en tolerant værdirelativ ligegyldighed, men en frihed der kun eksisterer dér, hvor livet anerkendes mellem mennesker.

Frihedsbegrebet beror på en gensidig anerkendelse af, at det andet menneskes liv er noget værd. – Det enkelte menneskes frihed, er altså afhængig af næstens frihed. Derfor kan Grundtvig tale om ”frihed for Loke, såvel som for Thor”. For uenigheden skal nemlig ikke først udlignes, før den modstander man bekæmper, kan få del i friheden. Vi skal unde hinanden friheden – og kæmpe mod hinanden på lige vilkår. Selv den modstander vi med al magt skal bekæmpe, skal vi unde vedkommende friheden til at forsvare sine frygtelige holdninger med ord.

ANNONSE

Det ejendommelige for Grundtvigs frihedssyn er anerkendelsen af modstanderens frihed. Den frihed kæmper vi for, den frihed har nogle mennesker allerede mistet livet for.

Vi må ikke true fjender der allerede er i landet på deres ytringsfrihed. Vi skal ikke ødelægge vores frihed for at kæmpe for den. Nej, vi skal bruge friheden til at bekæmpe totalitære tanker. For vi tolererer ikke hvad som helst.

MEN! Ergodan er ikke en Loke (dermed ikke sagt at Wilders er Thor) Men Erdogan er åndsfornægtelsen (læs: Fenrisulven). Han regner ikke det enkelte menneskes liv, som noget af værdi. Han vil bruge åndsfriheden til at indføre ufriheden for fulde gardiner i hele den vestlige verden. Endda med opfordring til tyrkere i Europa om, at de skal føde flere børn for at sikre Tyrkiets indflydelse udenfor landets grænse.

Han er fjenden, der står udenfor de europæiske landes grænser. Også Danmarks. Og fjender skal vi ikke lukke ind – når vi nu ovenikøbet VED at han er en fjende. En rigtig slyngel. Erdogan kan mene alt det væmmelige han vil – udenfor Danmarks grænser.

ANNONSE

Ét svar til “(Ytrings-)frihed for Loke såvel som for Thor – inden for Danmarks grænser”

  1. Therion siger:

    Den signede Dag – Grundtvig/Weyse

    https://www.youtube.com/watch?v=DtNsCUJCNwo