Nyt

Idag falt dommen i Jæren tingrett: 10.000 kroner i bot pluss saksomkostninger ilegges Merete Hodne. Vi er ikke overrasket. Slik saken fremsto for retten var den en klar diskrimineringssak ifølge Norges lover. Merete Hodne er heller ikke overrasket:

– Min klient er ikke overrasket over rettens beslutning. Nå skal vi se nærmere på avgjørelsen de nærmeste dager. Hodne uttrykker dog at hun ikke kommer til å akseptere rettens resultat og at hun ønsker å anke den, sier forsvarer Linda Ellefsen Eide til NTB.

Retten så ingen momenter som skal tillegges vekt i formildende retning.

Hodnes forsvarer mener at saken er en prinsippsak om hvorvidt hijab er et politisk plagg:

– Det finnes ikke presedens i Norge på dette, så man må se til andre dommer i Europa. I Frankrike er det tillatt å forhindre bruk av hijab på skoler. Ut i fra vår informasjon om bruken av hijab er det mer et politisk plagg enn religiøst, og da er vi utenfor bestemmelsen hun er tiltalt for, sier Linda Ellefsen Eide, som skal forsvare frisøren i Jæren tingrett.

Eide viser også til den siste tids opphetede debatt om bruken av burkini, og mener det ikke er noen prinsipiell forskjell på burkini og hijab. Begge er politiske symboler.

– Hijab stammer fra politiske aksjoner i Iran på 70-tallet. Det ble et symbol på støtten til islamisme, en isme som har en politisk side og ikke religiøs. Det kan ikke være slik at franske skoler kan kreve at hijab skal av, og at en norsk frisør ikke kan det. Det er en merkelig måte å se rasisme- og diskrimineringslovgivningen, sier Eide.

Malika Bayan (Charlotte Antonsen) fikk assistanse av Antirasistisk Senter som tilbød seg å hjelpe (hvordan visste Antirasistisk Senter hva som hadde skjedd på Bryne?) med å anmelde Merete Hodne til politiet etter episoden i frisørsalongen.

– Det er ingen tvil om at hun ble diskriminert på bakgrunn av hijaben, det springende punktet i saken er om hijaben er et politisk symbol eller et religiøst plagg, sier advokat Sulman Hussain, som representerer Bayan, til NTB.

Ifølge TV2 så var foranledningen for opptrinnet dette:

I oktober i fjor var Malika Bayan (24) på bytur med en venninne.

Hun hadde lenge tenkt på å farge håret lyst, og hadde gått innom flere frisørsalonger den dagen for å sammenlikne pris.

– Så gikk jeg inn på en frisørsalong i sentrum av Bryne. Da ble jeg møtt av en dame som viftet med armene og sa jeg måtte gå ut, sier hun til TV 2.

Men var det bare de to jentene på bytur? Malika Bayan har gjentatte ganger bedyret at hun ikke ante hvem Merete Hodne. Ikke minst sto hun hårdnakket på sitt i TV2s Underhuset da Yama Wolasmal og Jon Hustad presset henne på dette punktet. Neida, hun var bare en jente med hijab som ønsket å få pris på hårfarging i Meretes frisørsalong.

ANNONSE

Det er nesten ett år siden det skjedde.

Etter at saken gikk i retten på torsdag dukket det opp et vitne som plutselig forsto hva han hadde sett da han overhørte en gruppe personer som sto utenfor Jæren Sparebank for nær ett år siden.

Bryne2

Document kontaktet dette vitnet for å få denne observasjonen bekreftet og ringte ham søndag ettermiddag. Jada, dette kunne han bekrefte. De syv personene hadde bestått av Malika Bayan samt en annen hijabkledd jente, to andre norske jenter, to gutter på 16-17 år og til slutt en eldre kar på 65-70 år som var høy og blond. De hadde ankommet med toget til Bryne fra Stavanger. Det var den eldre mannen som ga de to hijabkledde jentene instruksjoner om hva de skulle gjøre, forteller vitnet. De snakket alle norsk med vestlandsdialekt.

Vitnet er helt uavhengig og er ikke venner med noen av partene, selv om han vet hvem Merete Hodne er naturligvis. For Bryne er, som Yama Wolasmal i Underhuset påpekte til Malika Bayan, et bittelite sted.

Det står en hel gruppe bak plottet og Malika Bayan er kun en brikke i spillet. Vi kan gjette på hvem som organiserte det hele naturligvis. Igjen, det er ikke  store forhold i Norge at vi ikke kan snevre inn gruppen av menn som passer til den beskrivelsen som vitnet har gitt, for motivet måtte jo også være tilstede før planen ble utarbeidet.

Men sett i lys av dette er det ingen tvil om at Malika (Charlotte) kjører et høyt spill med både pressen og domstolen når hun påstår at

1. hun ikke kjente til Merete Hodne på forhånd

og

2. det var en tilfeldighet at hun valgte Merete Hodnes frisørsalong.

Vi gjør oss klare til neste runde i saken.

Det ser for oss ut til å være to ofre i denne saken og vi vil derfor viderebringe Meretes ønske og ber leserne om å avstå fra stygge bemerkninger om Malika Bayan. Også på Facebook hvor vi ikke har mulighet til å forhåndsmoderere.

Hodne2

ANNONSE

2 svar til “Hijab-sagen er næppe så enkel som den synes”

  1. papers__please siger:

    Er der nogen indsamling i gang hvor man kan donere penge til at betale for Merete Hodnes bøde og sagsomkostninger?

  2. Coyote siger:

    Mona Walter, en f d muslimsk invandrarkvinna, nu kristen och islamkritisk, känner Merete. Hon har mer information i detta ärende, som hon skriver om här:
    https://detgodasamhallet.com/2016/09/20/gastskribent-mona-walter-hur-islam-straffar-islamkritik-och-homosexualitet-i-ett-demokratiskt-land/#more-5144