Kunstbilde

6548847483_8dea35ddc9_b
Emil Nolde (1867-1956)

Olje på lerret,87 x 107cm, Neue Nationalgalerie, Berlin

Motivet er hentet fra Apostelenes Gerninger 2, 1-13 (Dansk Bibel 1933)

Og da Pinsefestens Dag kom, vare de alle endrægtigt forsamlede. Og der kom pludseligt fra Himmelen en Lyd som af et fremfarende vældigt Vejr og fyldte hele Huset, hvor de sade. Og der viste sig for dem Tunger som af Ild, der fordelte sig og satte sig på hver enkelt af dem. Og de bleve alle fyldte med den Helligånd, og de begyndte at tale i andre Tungemål, efter hvad Ånden gav dem at udsige. Men der var Jøder, bosiddende i Jerusalem, gudfrygtige Mænd af alle Folkeslag under Himmelen. Da denne Lyd kom, strømmede Mængden sammen og blev forvirret; thi hver enkelt hørte dem tale på hans eget Mål. Og de forbavsedes alle og undrede sig og sagde: “Se, ere ikke alle disse, som tale, Galilæere? Hvor kunne vi da høre dem tale, hver på vort eget Mål, hvor vi ere fødte, Parthere og Medere og Elamiter, og vi, som høre hjemme i Mesopotamien, Judæa og Happadokien. Pontus og Asien, i Frygien og Pamfylien, Ægypten og Libyens Egne ved Kyrene, og vi her boende Romere, Jøder og Proselyter, Kretere og Arabere, vi høre dem tale om Guds store Gerninger i vore Tungemål?” Og de forbavsedes alle og,vare tvivlrådige og sagde den ene til den anden: “Hvad kan dette være?” Men andre sagde spottende: “De ere fulde af sød Vin.”

Om Emil Nolde er å berette at han først var å finne blant ekspresjonistene. men at han fra 1920-tallet sluttet seg til (en dansk underavdeling av) NSDAP, men like fullt ble han fordømt av Hitler-regimet som Entartete Künstler. Han fikk maleforbud – men fortsatte å male akvareller i all hemmelighet. (Den som noen sinne har besøkt en kunstmalers atelier, vet at der lukter det ganske spesielt av blant annet naturterpentin – men akvarellfarger lukter ikke like sterkt, og er vanskeligere å oppdage på avstand).

ANNONSE

Ét svar til “Pfingsten – Pinse (1909)”

  1. Jonathan Erik siger:

    Pinse også hos Document.dk
    https://www.youtube.com/watch?v=-2uHCAD-y8E