Nyt

I Sverige er det offentlige hykleri, der ledsager revolutionen i Europa, så formidabel at kontrasten er ekstra slående, når man en sjælden gang ser eksempler på oprigtighed.

Lokalbefolkningen i byområdet Saltsjö-Boo i Nacka kommune, i Stockholms velhavende periferi, reagerer stærkt på at kommunen har til hensigt at købe en villa den vil omgøre det til boliger for såkaldte “ensamkommande flyktingbarn”, rapporter SVT.

Helt bortset fra, at velhavende kvarter med sine mægtige forbindelser ofte lykkes at forhindre sådanne initiativer, er det er usædvanligt i sagen, at den nuværende villa i øjeblikket fungerer som mødested for Hells Angels. I talrige e-mails, som folk på stedet har sendt til kommunen, efterlades ingen tvivl om, at de foretrækker motorcykelklubben, som er berygtet for at have mange kriminelle medlemmer, i stedet for “flygtningebørn”.

Standpunktet bliver også begrunnet:

”Vi har under våra 10 år aldrig känt obehag eller rädsla för nuvarande hyresgästerna Hells Angels, snarare tvärtom. De har aldrig skrämt våra barn eller betett sig illa. Däremot nu, om det enligt rykten skall placeras 18 flyktingbarn, kommer våra barns spontanlek och öppna dörrar vara ett minne blott”, skriver en granne till kommunen.

ANNONSE

”Man kan, med all rätt, tycka vad man vill om HA, men vi kan konstatera att vi aldrig, under alla år, någonsin haft problem med deras närvaro. Det är snarare tvärtom, buset har hållit sig borta från området och HA har haft en låg profil och en bra kontakt med grannarna”, skriver en annan granne.

”Bara så ni vet, jag har känt mig hur trygg som helst under dessa år som HA har funnits här i området. Inga inbrott, skadegörelser eller annat problem i området snarare hur tryggt som helst, men den tiden lär ju vara förbi om ni tänker driva igenom denna plan”, skriver en tredje.

Den svenske allmennkringkasteren har forsøkt å få brevskriverne i tale, men uten å lykkes. Det er ikke så rart, for hvem stiller frivillig opp til sin egen sivile henrettelse?

Inte heller grannar till fastigheten i Saltsjö-Boo vill medverka, men alla vi möter är kritiska och oroliga för att värdet på deras hus ska sjunka.

Den eneste autoriserte reaksjonen på saken i Fasade- og Over-Sverige er naturligvis harmdirrende moralisme. Men kanskje SVT eller andre som har funnet det for godt å dekke den, eksempelvis Dagens Nyheter, Expressen eller norsk TV2 burde spørre seg hvorfor folk foretrekker Hells Angels?

Kanskje noe av forklaringen er at et angivelig flyktningbarn, en angivelig “15 år gammel gutt”, som i virkeligheten var en voksen mann, knivdrepte den 22 år gamle hjelpearbeideren Alexandra Mezher i en bolig av samme type som den Nacka kommune vil prakke på omgivelsene? Eller noen av de mange historiene om kriminell eller sosialt uakseptabel adferd fra gjenger av “flyktningbarn”? Statistikk fra Norge viser at en sjokkerende høy andel av f.eks. irakiske asylsøkere er straffedømte. Andelen er kanskje ikke svært forskjellig fra Hells Angels’, og hvem vet om de ikke er dømt oftere for volds- og sedelighetsforbrytelser, som skaper mer utrygghet i et nærmiljø enn f.eks. narkotrafikk?

Alt dette spiller nok inn, men trolig ligger det enda dypere psykologiske motiver bak.

For ved å si ja til Hells Angels og nei til “flyktningbarn”, sier naboene også egentlig at de foretrekker personer som nok ikke er verdens beste barn, men som i det minste ikke later som noe annet, heller enn personer som blir fremstilt som stakkarslige ofre, mens de i virkeligheten er fortroppen til kyniske mennesker som ønsker en åpen dør til det svenske velferdsparadiset. Heller en ærlig skurk enn en skurk i offerklær, synes moralen å være.

Det spiller nok også inn at man har en viss forståelse av hvordan man skal forholde seg til innfødte skurker. Deres adferdsmønster lar seg dekode, og man kan innrette seg på en måte som gir en følelsen av sammenheng og mestring av situasjonen. Og skulle det komme til gnisninger med en innfødt skurk, vil offentligheten og sivilsamfunnet ta ens parti. Man kan oppnå en slags sosial likevekt også med mafiaen, selv om man helst skulle ha sett at den ikke fantes.

Dessuten: Motorsykkelbander pleier ikke å røre nærområdene, for da har de ikke lenger en fredens plett i sitt eget hus. Enkel logikk.

Med unge menn fra andre steder på planeten er ikke disse betingelsene oppfylt. Man ser ikke noen logikk i deres adferd, man vet ikke hvordan man skal innrette seg, og følelsen av sammenheng og mestring er liten eller null. Hvorvidt omgivelsene ville komme en til unnsetning i en konfliktsituasjon, overlates som en øvelse til leseren.

Sveriges Television (SVT)

ANNONSE