Nyt

Anders Behring Breivik fik idag optræde på egne vikår i en improviseret retssal for første gang siden dommen faldt i august 2012. Han fik således vist hvem han er og hvordan han tænker.

Han er en meget speciel fange som også stiller det norske samfund overfor nogle problemer. “Norge” og Breivik taler dårlig sammen.

Breivik forstår ikke sin egen situation. I det ene øjeblik omtaler han Utøya som at han tog livet af tillidsmænd i Det norske arbeiderparti, i det næste krever han rettigheder som nationalsocialist.

Familien vil ikke have noget med ham at gjøre. Fængselsmyndighederne lægger hindringer i vejen for at han kan få et meningsfuldt liv – som i hans verden betyder kontakt med meningsfæller. Dermed blir Breivik dobbelt isoleret.

ANNONSE

Det nye denne gang var at Breivik sa han hadde været nationalsocialist siden han leste Mein Kampf som 12-årig dreng. Han sagde at han var den meste fanatiske rasekriger af dem alle, som kunne bogen ud og ind.

Han adopterte kontrajihad-terminologi som camouflage. Dette sa han eksplicit. Han har tidligere skrevet det i breve. Nu gentog han det.

Men han mener at dette er en politisk ideologi med krav på anerkendelse som alle andre. Her er det Breiviks realitetssans svigter. Han ramser op drabene på “tillitsvalgte” som om det var en legitim krig han førte.

I næste omgang forlanger han at samfundet skal anerkende hans rettigheder, men det er kun et liv som nationalsocialist som giver ham mening.

Han påstår at det sidder 200 meningsfæller i norske fængsler. De kræver han fællesskab med.

Han sier han er på sammenbruddets rand. Han nevnte at han vurderer å bruke samme sivilrettslig motstandsmetoder som IRA på 70-tallet. Det kan bare bety sultestreik. Bobby Sands ble berømt da han sultet seg i hjel. Breivik truer med å gjøre det samme.

Han nævnte også behandlingen af Khaled Sheikh Mohammed, mastermind bag 9/11, som er holdt på Guantanamo og blitt waterboarded udtallige ganger. Breivik trak en parallel mellem sin egen skæbne og Mohammeds.

Så drog han en “breivik”, ved at sige at han hadde måttet leve på Fjordlands mikromad i flere måneder efter hinanden, og sammenlignet det med waterboarding. “Alle som bor på Vestkanten vil være enig i det”, sa Breivik. Salen lo.

Det er vanskelig at vide om Breivik selv forstår humoren. Trolig ikke.

ANNONSE

Ét svar til “ABB vil have sin ret, men forstår ikke hvad det indebærer”

  1. […] er et stort sprang fra denne velvillige dækning, til den hån og spot som Breivik og hans forsvarer Øyvind Storrvik udsættes […]