Nyt

Israel står overfor en “vill” religiøs intifada, tilskyndet av imamer, PA-styret, Hamas og den generelle religiøse “frenzy” som Midtøsten er rammet av. Palestinere legger ut siste farvel og ønsker på sosiale medier, så går de ut med kniver og skrutrekkere som våpen og overfaller tilfeldige israelere.

Torsdag ble det rapportert fire overfall. Ingen ble drept, men mange kom til skade. Israelerne husker selvmordsbomberne fra den andre intifadaen. Dette er annerledes: Det er spontane handlinger som enkeltpersoner finner på. Det er ikke sentralstyrt, og likevel er det inspirert utenfra.

Europa og USA har vanskelig for å ta inn over seg hvor alvorlig disse overfallene er. De har en copycat-effekt. Angrepene er “smittsomme” og sosiale medier sprer smitten.

A 25-year-old yeshiva student was in serious condition after he was stabbed near a Jerusalem Light Rail station on Thursday morning. A second Israeli was lightly hurt after he wrestled the Palestinian attacker in an attempt to prevent him from fleeing the scene.

Three hours later, five people were lightly injured in Tel Avivwhen a Palestinian assailant attacked passerby with a screwdriver. Another Israeli man was seriously wounded in a stabbing attacknear Hebron in the West Bank on Thursday afternoon. Following hours of surgery, his condition was said to be stable. In Afula, in northern Israel, an Israel Defense Forces soldier was moderately hurt in a stabbing around 7 p.m.

The Tel Aviv terrorist was killed by a soldier on the spot, while the Afula and Jerusalem attackers were taken into police custody. The Hebron stabber remained at large.

Når tilfeldige mennesker begynner å operere som menneskelige bomber er det vanskelig for sikkerhetsmyndighetene å respondere. Det palestinske selvstyret gjør ingenting for å advare palestinerne mot konsekvensene. Tvert i mot. Angrepene understreker i stedet at Israel er delt i to, angrepene blir et null-sum-spill. Det er farlig for den sosiale freden.

ANNONSE

18 år gamle Shorouq Dwayyat er et eksempel på hvordan dynamikken virker. Dwayyat var student og bosatt i Øst-Jerusalem. Onsdag morgen la hun ut en oppdatering på Facebook hvor hun bekjentgjorde sine “planer”.

 

“I’m going to become a shahid [martyr],” 18-year-old Shorouq Dwayyat wrote in a Facebook post Wednesday morning.

In the post, Dwayyat, a resident of East Jerusalem’s Tsur Baher neighborhood and a student at Bethlehem University, wrote:

“Mother: Where are you going?
Mother, I am going to become a shahid
Mother, I want to ask a request of you
Don’t cry about me, when I become a shahid
#Our greatest desire is to become shadids for Allah”

Så gikk hun ut og knivstakk en israeler ved inngangen til Gamlebyen. Han rakk å respondere ved å skyte henne.

Hva som videre fulgte sier noe om Israel som samfunn og palestinernes reaksjonsmåte.

Dwayyat var en terrorist, men i et sivilisert samfunn blir selv sårede terrorister behandlet.

Dwayyat was evacuated in critical condition to Jerusalem’s Hadassah Hospital Ein Kerem after being shot by the Israeli man she stabbed in the back near the entrance to Jerusalem’s Old City Wednesday morning.

Men moren kunne ikke akseptere at israelere var uskyldige ofre.

In an interview with Channel 2, Dwayyat’s mother claimed her daughter stabbed the Israeli in self-defense after he attempted to pull off her head covering. She said Shorouq had told her she was going to pray at the al-Aqsa Mosque before going to Bethlehem for classes. She was apparently unaware of her daughter’s Facebook post.

Uten facebook-posteringen ville morens påstand vært mer troverdig. Det er ikke tilfeldig at moren nevner al-Aqsa, for palestinske myndigheter har i lang tid hevdet at israelere ønsker å ødelegge moskeen og bygge et nytt tempel. Også NRK og Sidsel Wold har videreformidlet denne propagandaen.

Mye tyder på at den neste intifadaen vil få navnet al-Aqsa-oppstanden. Hvordan vil den liberale eliten forholde seg til det?

Det er nok av advarsler i disse historiene også for europeere. Når moren sier at israeleren forsøkte å rive av hennes hijaben, er det en anklage vi også kunne ha hørt i Europa. Moren vet hva som hisser opp hennes egne, uansett hvor løgnaktig det måtte være. Propaganda er en del av krigføringen, og i politisk korrekthet finnes mange argumenter man kan bruke.

Men historien rullet videre:

Several members of the Dwayyat family scuffled with police officers at the hospital Wednesday afternoon after they were barred from seeing her. One of the family members was detained by police for questioning.

At sykehus og legevakt blir kampsoner kjenner vi både fra Danmark og Sverige. Sykehuspersonalet og sykehuset behandles som fiender. Det er vanskelig for det liberale samfunn å ta inn over seg, vant som det er til å hjelpe og tro at alle andre også vil det.
‘I’m going to become a martyr,’ Palestinian teen wrote before attack
Shortly before stabbing an Israeli man in Jerusalem, Shorouq Dwayyat posted on Facebook that her ‘greatest desire’ was to die ‘for Allah’

ANNONSE