Nyt

En fransk valgdagsmåling, der blev offentliggjort kl. 20, tyder på, at Rassemblement National (RN) ikke bare bliver langt det største parti i Frankrig, men også mere end dobbelt så stort som præsident Emmanuel Macrons parti Renaissance.

Ifølge målingen har RN kurs mod 32,4 procent opbakning, mens Renaissance må nøjes med 15,2 procent, rapporterer Le Figaro.

Socialistpartiet (PS) får 14,3 procent i målingen, det venstreorienterede parti La France Insoumise (LFI) 8,7 procent og Det Republikanske Parti (LR) 7 procent.

Grafikk: Le Figaro.

Den franske venstrefløj er chokeret over, hvad der er en stor triumf for RN-lederen Jordan Bardella.

Raphaël Glucksmann, der tilhører den socialdemokratiske gruppe (S&D) i Europa-Parlamentet, kommenterede, at det »yderste højre« nu repræsenterer 40 procent i Frankrig.

»Først og fremmest vil jeg gerne takke de millioner af franske mænd og kvinder, der har givet udtryk for deres vision, uanset hvad det måtte være,« sagde Raphaël Glucksmann søndag aften, efter at resultaterne var blevet offentliggjort.

“Vi vil kæmpe for et demokratisk, suverænt, feministisk, humanistisk, økologisk og socialt Europa (…) men jeg er ikke i humør til at fejre det. I dag repræsenterer det yderste højre 40 procent i Frankrig,« fortsatte han.

“Vi er vidne til en bølge, der ryster vores demokratier. Krigen er tilbage på vores kontinent, og det yderste højre er i førersædet i mange europæiske lande. I vores institutioner vil Europas fjender arbejde på at opbygge sig selv på demokratisk vis. Men vi vil stå imod dem i Europa og i Frankrig!

»Vi er nu på et niveau, der forpligter os,« fortsatte han. “Vi er nu på et niveau, der forpligter os og fordømmer os til en ubarmhjertig kamp. Så vi har ikke tænkt os at fejre det, vi forbereder os på det, der kommer. Vi vil arbejde og arbejde, for der er ikke andet,« sagde han til jubel fra sine tilhængere.

»Det er aldrig sket før, at et parti ved magten får mindre end halvt så meget som sin hovedkonkurrent, og i dette tilfælde det yderste højre,« kommenterede Socialistpartiets sekretær Olivier Faure.

 

ANNONSE