Nyt

På D-dagen mindede de allierede hinanden om, hvorfor de kæmpede dengang. I år siger de, at Europa er i samme situation i dag.

Det betyder, at dagens Rusland spiller samme rolle som Nazityskland gjorde dengang. Det er en sammenligning, som russerne ikke bryder sig om. Der ville ikke have været nogen sejr over Nazityskland uden deres store ofre.

Hvis vestmagterne skulle redde noget af tilliden mellem Rusland og dem selv, ville de være nødt til at anerkende dette historiske faktum og denne store gæld. Det sker ikke.

– Det er en smuk junimorgen på en fredelig stand, hvor man kan høre havet i baggrunden. Det er en stærk kontrast til det, der skete for 80 år siden,« siger statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

De samme værdier

“De, der kæmpede her for 80 år siden, kæmpede for de samme værdier, som vi tror på i dag. De kæmpede for frihed og demokratiske værdier,« siger Støre.

Statsministeren siger, at mindet om det internationale samarbejde er lige så relevant nu som i 1944.

“Det, der skulle blive begyndelsen til enden på krigen, måtte starte med en landgang, og den måtte komme her. De skulle besejre det nazistiske tyranni, og bestod af en bred alliance af lande,« siger Støre, mens han står med bølgerne fra Sword Beach bag sig.

Der er ingen tvivl om, at der var tale om en landgang.

Ukraine og sammenhold

Og det er også relevant i dag: USA og Europa stod sammen, og det skal vi blive ved med,» siger statsministeren.

Støre ser paralleller til Ukraine.

Støre ser paralleller til de aktuelle konflikter i Europa, med krigen i Ukraine og behovet for en samlet europæisk holdning sammen med USA. (NTB)

Det er disse »paralleller«, der placerer Rusland i rollen som Nazityskland. Støre har været diplomat, men dette er ikke særlig diplomatisk.

Oven i købet er Rusland ikke inviteret. De er persona non grata.

Vi lever ikke i en ny kold krig, vi lever i en snigende varm krig.

 

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

ANNONSE