Nyt

Mette Frederiksens regering (Socialdemokratiet) tillader, at danske våben bruges på russisk territorium. Hun er et af de første NATO-lande, der udtrykkeligt giver den tilladelse, som Kiev har bedt om.

Frederiksen har ét forbehold: Det skal ske inden for folkeretten. Oplysninger om, hvor våbnene rammer, og hvilke skader de forårsager, kan være svære at få fat i, eller de vil blive betragtet med skepsis, da EU har forbudt russiske medier at komme ind i EU.

Jens Stoltenberg går ind for, at Ukraine skal kunne bruge vestlige våben mod militære mål i Rusland. Norge er afventende.
Men den amerikanske pressetalsmand John Kirby gjorde det i går aftes klart, at der ikke er nogen ændring i USA’s synspunkt.

“Der er ingen ændring i vores holdning her nu. Vi hverken opfordrer til eller tillader brug af amerikansk leverede våben mod russisk territorium”, siger John Kirby, pressesekretær i Det Hvide Hus.

Dermed afviser Biden-administrationen præsident Volodymyr Zelenskyjs anmodning. Zelenskyj har opfordret til at ophæve de restriktioner, der forhindrer det ukrainske militær i at bruge vestlige våben til at angribe mål på den russiske side af grænsen.

Flere EU-lande har sagt, at de er villige til at lempe restriktionerne, men det er ikke klart, hvilke (NTB)

Kun Danmark har sagt et klart ja.

ANNONSE