Nyt

Der blev fundet mikroplast i alle testikler, der blev analyseret i en ny undersøgelse. Ifølge forskerne kan det hænge sammen med den faldende sædkvalitet hos mænd i mange lande. Det fortæller Fria Tider via en artikel i den britiske avis The Guardian.

Forskerne testede 23 testikler fra mennesker og 47 testikler fra hunde. De fandt mikroplastforurening i alle prøverne.

Mennesketestiklerne var konserverede, så sædkvaliteten kunne ikke måles. Men sædkvaliteten i testiklerne fra hundene kunne kontrolleres, og den var lavere i prøver med højere PVC-forurening. Undersøgelsen viser en sammenhæng, men ifølge forskerne er der brug for mere forskning for konkret at bevise, at mikroplast forårsager faldende sædkvalitet.

Antallet af sædceller hos mænd i mange lande har været kraftigt faldende i årtier, og kemiske forurenende stoffer som pesticider er blevet identificeret som mulige syndere i forskellige undersøgelser.

Mikroplast er også for nylig blevet fundet i blod, moderkage og brystmælk fra mennesker. Det tyder på en udbredt forurening af menneskekroppen, både hos mænd og kvinder. Sundhedseffekterne er stadig ukendte, men mikroplast har vist sig at forårsage skade på celler i laboratoriemiljøer.

ANNONSE

Store mængder plastaffald dumpes i miljøet, især i udviklingslandene, og mikroplast har forurenet hele planeten. Mennesker indtager partiklerne gennem mad og drikke og ved at indånde dem.

“Først tvivlede jeg på, at mikroplast kunne trænge ind i forplantningssystemet. Da jeg først fik resultaterne for hunde, blev jeg overrasket. Jeg blev endnu mere overrasket, da jeg fik resultaterne for mennesker,” siger professor Xiaozhong Yu ved University of New Mexico i USA ifølge The Guardian.

De testikler, der blev analyseret, blev taget fra obduktioner i 2016. Mændene var mellem 16 og 88 år, da de døde.

“Effekten på den yngre generation er måske mere bekymrende,” påpeger Xiaozhong Yu.

Mennesketestiklerne i undersøgelsen havde en plastkoncentration, der var meget højere end den, der blev fundet i hundetestikler: 330 mikrogram pr. gram væv sammenlignet med 123 mikrogram. Polyethylen, som bruges i plastikposer og -flasker, var den mest almindelige mikroplast, der blev fundet, efterfulgt af polyvinylchlorid (PVC).

ANNONSE