Tavle

Eurovision Song Contest 2024 begynder i Sverige med en semifinale den 7. maj, en semifinale den 9. maj, og en finale den 11. maj. Showene vil blive afholdt i Malmö Arena.

Besøgende fra over 80 lande har købt billetter til konkurrencerne. Lokale beboere i og omkring Malmø tjener gode penge ved at udleje deres hjem til rejsende. Restauranterne i byen forventer at se mange kunder i løbet af maj.

Jeg føler mig ikke bange. Der kommer en masse politi, og det bliver sjovt med Eurovision,” siger Long Bui, som arbejder på en restaurant i indkøbscentret Emporia.

Politiet forventer op mod 100.000 besøgende og vil være tilstede med et meget stort politiopbud.

Politiet klassificerer Eurovision i Malmø som en national særbegivenhed. Betjente fra både Danmark og Norge kommer for at hjælpe det svenske politi med at opretholde sikkerheden.
Politiopsynet omkring Eurovision i Malmø forventes at blive en af de største i svensk historie. Tusindvis af politibetjente vil være involveret. I region Skåne vil politibetjente ikke få orlov i forbindelse med arrangementet.

ANNONSE

Det svenske forsvar er også involveret, og bistår med logistik og andre specialiteter.

“Med den polititæthed, vi vil have i region Syd, vil man helt sikkert kunne føle sig tryg.” Det siger Per Engström, der er national chef for politiets arbejde med Eurovision.

Men siden det blev besluttet, at Eurovision Song Contest skulle afholdes i Malmø, er der sket meget. Koraner er blevet brændt af, den svenske sikkerhedstjeneste har hævet terrortrussels niveauet, og der har været krig i Gaza. Midt i det hele skal der afholdes en musik konkurrence med 160 millioner tv-seere.

Malmö Arena er centrum for begivenhederne, og indsatsen for at sørge for sikkerheden, i og omkring arenaen, er blevet intensiveret. Betjente med bombehunde søger efter mistænkelige genstande i området.

Truslen mod Eurovision omfatter potentielt også angreb fra droner i luften. For at beskytte området vil politiet derfor afspærre luftrummet, og bruge teknologi til at blokere for indkommende droner.

Den nationale operationsafdeling (NOA) har sørget for, at der er C-UAV-udstyr på plads, teknologi til at nedtage droner fra luften. “Det er for at beskytte begivenheden, men vi bruger også det samme udstyr i andre sammenhænge. Vi sørger for, at denne ressource er tilgængelig,” siger NOA’s chef Per Engström til SVT.

På trods af indsatsen, er målet, at Malmø skal være en åben by, hvor folk kan bevæge sig frit rundt.

Politiet indkalkulerer ulykker og forskellige former for vold i de store menneskemængder, der forventes under Eurovision. Men det, politiet er mest bekymret for, er rygtespredning.

Det, vi ser som den største risiko, er spredning af rygter om f.eks. terrorhandlinger,” siger Petra Stenkula, leder af politiområdet i Malmø. Ifølge hende er der eksempler på, at rygtespredning tidligere har skabt stor bekymring.

Under urolighederne i Malmøs urolige bydel Rosengård i september 2023 så politiet passivt til, mens demonstranter brændte omkring 30 biler. “Rosengård var næsten som en krigszone,” siger en beboer.

Alligevel greb politiet ikke ind. De ville ikke provokere de lokale. Da SVT spurgte politichefen Petra Stenkula, sagde hun, at hun var “ked af det” over stenkastene mod politiet og antændelsen af biler.

Der vil være politi over det hele i løbet af denne uge,” siger politiets talsmand Nils Norling.

 

ANNONSE