Nyt

Salwan Momika er blevet anholdt af de norske myndigheder og tilbageholdes på Trandum, hvor han venter på at blive udvist til Sverige. De norske myndigheder mener, at han udgør en sikkerhedsrisiko.

– En udvisning vil finde sted, så snart de formelle og praktiske foranstaltninger er på plads, ifølge en kendelse fra Oslo Tingrett.

Norge ønsker at sende ham tilbage på baggrund af Dublin-konventionen, som siger, at det første sikre land, man ankommer til som asylansøger, er ansvarligt, men Momika er blevet udvist af Sverige og rejste derfor til Norge den 28. marts.

Men de norske myndigheder synes ikke at bekymre sig om hans sikkerhed, men om Norges. De betragter ham som en sikkerhedsrisiko.

Hvad der skal ske med Momika, synes ikke at interessere dem.

Det norske Udlændingedirektorat forventes at bede Sverige om at tage Momika tilbage med henvisning til Dublin-aftalen, hvor hovedreglen er, at en asylansøger, der har søgt i et andet konventionsland, skal udvises dertil.

ANNONSE

Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) sagde dagen efter anholdelsen af Momika, at han udgør “en trussel mod grundlæggende nationale interesser”.
Denne vurdering kan kun betyde, at de norske myndigheder ikke længere vil beskytte nogen, der trues med mord af islamister.

Momikas opholdstilladelse i Sverige er blevet inddraget, og han er formelt blevet udvist af landet. Samtidig er det ikke muligt at sende ham tilbage til Irak, og han har derfor midlertidigt ophold i Sverige, ifølge afgørelsen.

Irakeren er et oplagt mål for islamister, og de norske sikkerhedsmyndigheder skal have analyseret, at selv et kort ophold kunne føre til, at potentielle terrorister fejlagtigt associerede Norge med Momika.

De norske myndigheder mener ikke, at Momika har ret til at blive beskyttet mod voldelige islamister. Det er deres egen sikkerhed, de er bekymrede for, og Momika er en trussel mod den. Ikke islamisterne.

Momika ser ud til at være en brik mellem de norske og svenske myndigheder. Ingen af dem ønsker at tage ansvar for en mand, der har brændt Koranen offentligt. Holdningen synes at være, at han selv har bedt om det.

Hvis der skulle ske Momika noget, ville det være første gang, at myndighederne offentligt har vredet hænder og overladt en mand, der forfølges af islamister, til sin egen skæbne.

Afbrænding af Koranen er en ikke-voldelig handling, uanset hvor usmagelig den er for de troende. Men myndighederne bøjer sig for voldelig islam.

I begyndelsen af ugen cirkulerede der en besked på Twitter om, at Momika var død. Det viste sig ikke at være sandt. Han var i norsk varetægt. Det norske politis udlændingestyrelse sagde ikke noget om det.

Tingrettsdommer Dagfinn Grønvik konstaterer, at Momika lider af PTSD, posttraumatisk stresssyndrom. Han har tilbudt at blive på sit værelse, men det er ikke godt nok for dommeren. Han vil blive låst inde, indtil han kan blive udvist.

En udvisning vil finde sted, så snart de formelle og praktiske foranstaltninger er på plads. Udlændingen har nogle helbredsmæssige problemer, herunder PTSD. Han vil kunne modtage opfølgning fra sundhedsvæsenet på udlændingecentret under frihedsberøvelsen, hvis det er nødvendigt. Om nødvendigt vil lægerne tage stilling til, om udlændingen skal henvises til speciallægehjælp. Retten mener, at en effektiv håndhævelse af udlændingelovgivningen, især med hensyn til risikoen for omgåelse, må veje tungere end udlændingens behov for at være i frihed.

Fristen er sat til fire uger.

ANNONSE

Mest læst

Bidens store bagslag