Kommentar

Efter likvideringen af ​​Hamas-lederen Saleh al-Arouri i Libanon og flere andre Hamas-ledere er alle forhandlinger med Qatar og Egypten som mellemmænd blevet aflyst. Hizbollahs generalsekretær Nasrallah holder en tale kl 17 norsk tid.

Israel ser ud til at have taget en kalkuleret risiko: De har udfordret Hizbollah og sat barren så højt, at Hizbollah tæller knapperne på, om de tør svare.

Talsmanden for Israel Defense Forces (IDF), kontreadmiral Daniel Hagari, åbnede tirsdag aften briefingen med at meddele, at landets militære styrker er “på et meget højt niveau af beredskab – på alle arenaer, defensivt og offensivt”. Erklæringen  kom få timer efter det israelske droneangreb på Hamas’ kontorer i den libanesiske hovedstad Beirut, i et område, der er fuldstændig kontrolleret af terrorgruppen Hizbollah.

Den israelske regering har tidligere lovet, at den vil opsøge og neutralisere Hamas-ledere, hvor end de er, og operationen mod Hamas-kontoret i Beirut viser, at Israel mener det alvorligt.

Seks mennesker blev dræbt under angrebet. Blandt disse er nogle af Hamas’ topledere, såsom Saleh al-Arouri, Samir Findi og Azzam Al-Aqraa. Ifølge israelske talsmænd blev angrebet udført med “kirurgisk præcision”, men reaktionerne fra Iran, Hamas og den Iran-støttede terrorgruppe Hizbollah i Libanon er stærke.

ANNONSE

Hamas har kaldt angrebet “et fejt attentat”, og Hamas-lederen Ismail Haniyeh afgav tirsdag en erklæring, hvori han var tydelig på, at Israel bærer ansvaret for konsekvenserne af angrebet. Udtalelser fra Hamas, Hizbollah og Irans udenrigsministerium mener også, at angrebet skal betragtes som et angreb på Libanons territoriale integritet.

Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah har tidligere lovet, at Hizbollah vil gøre gengæld mod ethvert israelsk angreb mod palæstinensiske ledere i Libanon, og Irans talsmand Nasser Kanaani sagde tirsdag, at “martyrernes blod uden tvivl vil antænde endnu en bølge af modstand og motivation til at kæmpe mod Israel .”

Den svenske politolog Anders Persson kalder operationen “en fornærmelse og ydmygelse af Hizbollah”, og i et interview med Expressen mener Persson, at det er usikkert, hvordan de forskellige aktører i området vil reagere. Hvis Israel står bag likvideringen af ​​Hamas-lederne, kan konflikten være gået ind i en ny fase med likvideringer fra Israel mod Hamas’ øverste lag, både i og uden for Gaza. I dag kan Hamas’ lederskab findes i lande som Libanon, Tyrkiet og Qatar.

USA’s udenrigsminister Anthony Blinken havde planlagt at besøge Israel i slutningen af ​​denne uge. Blinken skulle gennemføre en rundvisning i området, men besøget er nu blevet udskudt til næste uge, ifølge The Times of Israel. Tirsdag aften havde Israel endnu ikke udsendt en officiel erklæring om angrebet, men præsident Benjamin Netanyahus talsmand Mark Regev udtalte i et interview med MSNBC at operationen kun var rettet mod Hamas-ledere, ikke Libanon eller Hizbollah.

 

ANNONSE

Mest læst

Bidens store bagslag