Kommentar

Nogle af dem, der nu er involveret i de svenske bande-krige, både som gerningsmænd og ofre, er chokerende unge. Der rapporteres om 15-årige drenge, der begår lejemord. Endnu yngre børn bliver aktivt rekrutteret til grov kriminalitet.

Måden, hvorpå børn og unge rekrutteres til kriminelle bander i Sverige, ligner måden, børnesoldater rekrutteres i væbnede konflikter. Dette siger Henrik Häggström, senioranalytiker ved Försvarshögskolan, til SVT. Han hævder, at det er meget svært at finde noget tilsvarende i andre vestlige lande.

Häggström har længe arbejdet med internationale organisationer om spørgsmål vedrørende børnesoldater i lande, hvor væbnede konflikter pågår. Nu forsker han i bande-kriminalitet, og han mener, at der er betydelige ligheder i, hvordan børn og unge rekrutteres.

ANNONSE

“Enten sker det ved at lokke med magt, status og penge. Men det kan også ske under trusler og tvang, og det ser vi i stigende grad i Sverige i dag”, siger han. Begge tilgange gør en tilbagevenden til et normalt liv umulig.

“Det er svært at rehabiliterere børn, der har været i denne type situationer. De har haft magt, penge og våben i hånden, og at sætte sig ned ved et skolebord og læse matematik igen er ikke selvfølgeligt”.

Henrik Häggström mener, at Sverige skal arbejde hårdere for at byde børnene velkommen tilbage, hvis de falder ud af den kriminelle løbebane. Det er også på tide at se på rehabiliteringsprogrammerne, der er etableret i lande med væbnede konflikter og drage konklusioner fra de succeser, der er vist der, siger han.

“Hvis der er noget, erfaringerne fra væbnede konflikter har vist os, er det vigtigheden af rehabiliterings- og tilbagevendelsesprogrammer. Og at vi som samfund forstår, at disse børn er i en særlig situation med særlige behov”.

 

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige