Kopierede/fra hoften

Mens vi i Danmark diskuterer det uretfærdige i, at en kvinde på bistandshjælp ikke kan rejse til Tyskland for at købe billig hundemad, står andre sager på dagsordenen i Iran.
Reuters kan i dag, søndag, rapportere, at de ugelange protester mod præstestyret er gået ind i en mere voldelig fase.
Protesterende studenter har afvist at efterkomme et ultimatum fra styrets stødtropper i Revolutionsgarden om at standse deres aktioner og bliver mødt med tåregas, vold og skud fra politiet og Basij-militsen.
Uroen udbrød som en protest mod mordet den 16. september på den 22-årige kvinde Mahsa Amini, der var blevet arresteret, fordi hendes tørklæde ikke sad efter de islamiske forskrifter.
Nogle af demonstranterne råber nu død over Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. Som svar er medlemmer af den paramilitære Basij-milits begyndt at skyde mod studenterne. Ifølge det regime-fjendtlige nyhedsbureau HRANA er 283 demonstranter blevet dræbt under protester i 132 byer og på 122 universiteter.
Revolutionsgarden og Basij-militsen har tidlige haft held til at nedkæmpe protester, og en leder af Revolutionsgarden lover, at det også vil ske denne gang, hvis ”oprørerne” ikke holder inde.
Det kommer ikke på tale at lade kvinder gå omkring uden slør, udtaler Ali Khanmohammadi, som er talsmand for det iranske departement, der skal ”fremme dyden og forhindre synd”. Hvilket er helt efter bogen, idet islams magt beror på undertrykkelsen af kvinder. Hvis man tillader kvinder at vise deres hår, vil det være et første tegn på, at islams hus er ved at brase sammen.
Som vi ser i alle diktaturstater, bliver de iranske demonstranter beskyldt for at være agenter for det amerikanske CIA, som påstås at stå bag uroen.
Gid det var så vel. Biden-administrationen er imidlertid mere optaget af at nå en atomaftale med mullaherne i Teheran, så de lettere kan anskaffe sig kernevåben – alt mens man i Washington håber, at de langskæggede barbarer vil yde en indsats for klimaet.
ANNONSE