Kopierede/fra hoften

Debattør Eva Gregersen anbefaler på sin Facebookprofil en kronik af professor Thomas Hoffmann og Jakob V. H. Holtermann. Eva Gregersen skriver:

“Jeg kan varmt anbefale alle at købe et eksemplar af Politiken i dag.

I et mesterligt indlæg introducerer Thomas Hoffmann og Jakob V. H. Holtermann begrebet autoblasfemi til at beskrive det fænomen, at de troende krænkes over noget ved deres egen religion. Som eksempelvis når den muslimske verden hidser sig op og skaber en indisk Muhammedkrise, fordi en indisk politiker påpeger det penible faktum i mainstream sunni-islam, at Aisha var seks år, da Muhammed giftede sig med hende, og ni år, da han fuldbyrdede ægteskabet.

“Derfor er autoblasfemien forskellig fra den klassiske blasfemi: Den autoblasfemiske krænkelse har ikke den drilske outsider som sin centrale betingelse. Grundmaterialet i den konkrete krænkelse er ikke opfundet af magtfulde og undertrykkende kuffar for at nedgøre, krænke og sætte muslimer i forlegenhed. Det er intet andet end islams eget materiale og tradition.

Og det siger enormt meget om en religion i splid, at den kan blive forarget over sig selv. Man kunne kalde det en form for teologisk forlegenhed eller håndskyhed over for sine egne tekster. Denne forlegenhed så man i den muslimske vrede mod Indien, hvor man hurtigst muligt efter talspersonens ytring nu blot var rasende over, at hun havde sagt »noget krænkende« . Og man ser det ironisk nok i programmet med titlen ’Det, muslimer taler om’, hvor den interne snak bliver mere og mere diffus og floromvunden, og hvor værten efterfølgende ligefrem afviser at svare DR på, om de burde have fortalt lytterne, hvad talspersonen sagde.””

ANNONSE

Læs indlægget i Politiken her.

 

ANNONSE