Nyt

Fra den 1. oktober stiger energiprisloftet – det maksimale beløb, leverandører kan opkræve – hvilket fører til endnu højere elregninger for millioner af kunder i England, Skotland og Wales. Den typiske gas- og elregning forventes at nå £3.358 (ca. DK 30.000) i oktober, ifølge konsulentfirmaet Cornwall Insight. I oktober sidste år var den gennemsnitlige årlige regning £1.400.

Som en reaktion på de høje priser er der opstået forskellige former for protester for at påvirke energileverandører og myndigheder. I juni lancerede den anonyme gruppe Don’t Pay UK en kampagne, som involverer medlemmer, der simpelthen ignorerer elregninger og annullerer enhver direkte debitering.

“Millioner af os vil ikke have råd til mad og regninger denne vinter. Vi har ikke råd til at lade det ske. Vi kræver en reduktion af regninger til et overskueligt niveau. Vi annullerer vores direkte debiteringer fra 1. oktober, hvis vi bliver ignoreret,” står der på deres hjemmeside.

ANNONSE

Ifølge The Guardian arbejder 21.000 mennesker i øjeblikket på at sprede information om Don’t Pay UK, og mandag morgen havde mere end 90.000 abonnenter sluttet sig til kampagnen. Gruppen håber at engagere nok folk til at skabe “alvorlige problemer” for energiselskaberne. “Vi ønsker at bringe dem til forhandlingsbordet og tvinge dem til at afslutte denne krise,” skriver gruppen.

Et af medlemmerne af Don’t Pay UK er læreren Josina fra Sheffield, som fortæller, at hun skal spare på mad og andre fornødenheder, hvis hun skal have råd til at betale strømmen.

– Det er skræmmende, især med tre teenagere i huset. De er ikke gamle nok til at arbejde endnu. De er afhængige af os, og det er en meget skræmmende tanke, at man måske ikke kan forsørge sine børn, siger hun.

Don’t Pay UK sigter mod at få en million ud af i alt 28 millioner britiske elkunder til at stoppe med at betale deres elregninger, hvis der ikke bliver truffet foranstaltninger for at imødegå prisstigningerne. Skulle kampagnen lykkes, betyder det, at energiselskaberne risikerer at miste 1,4 milliarder pund over den kommende vinter.

En af gruppens talsmænd mener, at tusindvis af briter risikerer at fryse ihjel denne vinter på grund af høje elpriser, og understreger, at de er overbeviste om, at protesten vil virke.

– Don’t Pay ville ikke tiltrække så meget opmærksomhed, hvis det var en simpel gimmick. Det vil virke, og alle, inklusive energiindustrien og regeringen, ved det.

Initiativet fordømmes dog af den britiske regering, som kalder det “uansvarligt”.

ANNONSE