Nyt

Den belgiske nationalforsamling har onsdag ratificeret en stærkt kritiseret udleveringsaftale med Iran. Aftalen gør det muligt for den tidligere dømte iranske diplomat Assadollah Assadi at blive udleveret til Iran i bytte for mindst én belgier fængslet i Iran.

Assadi blev i februar 2021 idømt 20 års fængsel for at planlægge et bombeangreb på en konference for den iranske oppositionsgruppe People’s Mujahedin (MeK) uden for Paris i 2018. Tusindvis af menneskeliv kunne være gået tabt, hvis ikke tysk politi havde anholdt Assadi, mens et belgisk-iransk par blev anholdt af belgisk politi.

Efter to dages heftig debat stemte medlemmer af den belgiske nationalforsamling for aftalen med 79 stemmer mod 41. Aftalen er siden den 6. juli allerede godkendt af en kommission i Nationalforsamlingen.

ANNONSE

Det er blevet stærkt kritiseret både i Belgien og af den iranske oppositionsbevægelse. Men premierminister Alexander de Croos’ regering har argumenteret for, at aftalen er den eneste måde at hjembringe en belgier, der er fængslet i Iran, nødhjælpsarbejder Olivier Vandecasteele. 

Mulig fælde

Ifølge den saudi-finansierede TV-kanal Iran International kan Olivier Vandecasteele, der indtil 2020 var det norske Flygtningehjælps landedirektør i Iran, være blevet anholdt af de iranske myndigheder, netop for at få til en udlevering af Assadollah Assadi.

I 2020 forlod 44-årige Vandecasteele sit job i Norsk Flygtningehjælp til stillingen som chef i Relief International, men efter hvad der angives at være interne problemer i Relief International, fratrådte han denne stilling i 2021.

I hvad der så ud til at være interne organisatoriske spørgsmål, blev han sat til side som leder af Relief International sidste år, og han vendte tilbage til Europa. Men en informeret kilde fortalte Iran Internationals Fardad Farahzad, at dette kunne skyldes pres fra Irans udenrigsministeriums bureau i indenrigsministeriet.

Vandecasteele vendte dog senere tilbage til Iran på et turistvisum for at besøge en ven. Det er muligt, at hans tilbagevenden til Iran var en arrangeret fælde af iransk efterretningstjeneste for at arrestere og udveksle ham med Assadi. (Iran International)

Olivier Vandecastele ses her arbejde for nødhjælp International i forbindelse med Covid-19. Skærmbillede: Relief International

Ifølge Iran International skal en iransk-belgisk professor også være fængslet af det iranske regime.

En informeret kilde fortalte Iran International, at to belgiske statsborgere i øjeblikket sidder i fængsel i Iran. En af de to er tilsyneladende en iransk-belgisk professor ved Louvain Universitet. Hans sag blev nævnt for nogle år siden af ​​kansleren for Teheran Universitet, Mahmoud Nili. Nili sagde, at universitetet havde stoppet udvekslingen med Teheran Universitet på grund af hans arrestation, men ikke navngivet ham. (Iran International)

Kong Philip af Belgien sagde i en tale onsdag aften, i anledning af nationaldagen torsdag, at Belgien ikke vil give efter for afpresning. Men det var Rusland han sigtede til, ikke Iran:

“We will not allow blackmail by a nuclear power that wants to wreck our solidarity with Ukraine to divide us.  We will continue to support the people of Ukraine” the king said.  (Flandersnews)

Exclusive: Iran Holding Belgian Man As Brussels Mulls Prisoner Exchange (Iran International)

Iran Reportedly Holds Two Belgians As Brussels Plans Prisoner Swap (Iran International)

King vows not to yield to Russian blackmail (Flandersnews)

ANNONSE