Kultur

Franz Liszt (1811-1886) skrev i perioden 1859-62 hele fire komposisjoner med titel  Mefistovals, den fjerde ble ikke fullført. Den første er best kjent og oftest spilt, og har den tyske titel Der Tanz in der Dorfschenke: Erster Mephisto-Walzer. Inspirasjonen er ikke hentet fra Goethes Faust, men fra den østerrikske dikter Nikolaus Lenau (1802-1850). Den tyske teksten ligger her. Liszt arrangerte den både for orkester, firhendig klaver og solo klaver.

Kort fortalt, Faust og hans ledsager Mefistofeles – som ikke er noen annen enn Fanden selv – havner i et bryllup i en landsbykro, og Mefistofeles tar fela fra spillemannen og spiller selv. Og det heter seg at Fanden er litt av en fiolinvirtuos, som nevnt mange steder, både av den italienske fiolinist Giuseppe Tartini (1692-1770) og av den norske dikter Jørgen Moe (1813-1882) i hans dikt Fanitullen. Og når selveste Fanden spiller opp, kan det skje saker og ting.

Khatia Buniatishvili spiller så det omtrent lukter svovel.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

De blev til monstre

Servicemeddelelse

Manifest i en mørk tid

Læs også