Doc-TV

Hva ville Norge ha vært uten bonden? Eller rettere sagt. Hvordan vil Norge bli, hvordan vil Norge se ut, dersom vi ikke tar vare på bøndene som står på sent og tidlig for å skaffe mat og utkomme på eget bord, i tillegg til maten de serverer fellesskapet?  Bli med til Dalholen i Folldal kommune, og møt en av sliterne som holder landet i hevd.

Jeg priser meg lykkelig for at jeg vokste opp på en gard og fikk ta del i den jobben det er å leve av jorda. Enten det var stein-, egg- eller potetplukking, foring av høner eller det å skyfle møkk ned skantillen og ut gluggen til møkkdynga, så var det alltid noe som skulle gjøres, selv for oss som var små den gangen.

En bonde har aldri fri, og aldri nok tid

Min oppvekst har blitt min viktigste ballast, ute i verden og i møte med andre mennesker. Selv om jeg i dag lever av å sitte bak en datamaskin, må jeg fra tid til annen ta turen tilbake til mine røtter for å komme i vater med verden av i dag.

ANNONSE

Misforstå meg rett!

Jeg romantiserer aldeles ikke bondetilværelsen. Den er for meg ensbetydende med et evinnelig slit.

Selv om teknologien har gjort hverdagen mindre tung, har lønnsomhetskrav og produksjonspress ikke gjort arbeidspresset for bonden noe særlig mindre. En bonde har aldri fri, og aldri nok tid.

Nettopp derfor, og siden den norske bonden nå har blitt en utrydningstruet art – inn på rødlista med han og henne – tok jeg meg nylig en tur opp til et eksemplar av arten som strever året rundt, tett oppunder Norges tak.

Vi tok en prat som nok ikke bringer verden så mye videre, men kanskje vil du som ser eller hører, på din fridag, kanskje vil du forstå litt mer av rovdyrdebatten og matvareprisene, eller kanskje til og med av verden..?

Kanskje vil du også forstå hvor viktig det er at vi fortsatt har mennesker i dette landet som sliter for din og min føde, 800 meter over havet.

Ta vel imot sauebonde Gunnbjørn Ståland!

 

Videoen er klar til å sees via Odysee. Lag en konto på Odysee her! – Odysee vil da gi oss poeng som hjelper oss å klatre i algoritmene! Følg oss på Rumble.

Følg oss også på PodBean, iTunes og alle steder der podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner, så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

ANNONSE

Læs også

Læs også