Kopierede/fra hoften

Formand Charles Michel ved Litauens Hviderusland-grænse, 5.-6. juli 2021; Fotos: Europa.EU

Freelancejournalist Ota Tiefenböck er chefredaktør for det udmærkede Mr. East, der ofte udstiller massemediernes blinde vinkler. Her en fin kommentar fra Kontrast.dk – De europæiske værdier under forandring.

“… Lukasjenko har foreløbigt sendt omkring 1.500 migranter til Litauen, men har i sin plan glemt en vigtig ting: Nemlig at et grænsehegn ikke længere er i strid med de europæiske værdier. Et grænsehegn mod illegal migration er nemlig blevet helt legitimt, viser bl.a. et billede af EU-præsident Charles Michel (formand for Det Europæiske Råd, red.), som for nylig besøgte Litauen og blandt andet inspicerede det grænsehegn, Litauen er i fuld gang med at bygge på grænsen til Hviderusland.

Sådan har det ikke altid været. Det vil det europæiske enfant terrible, Ungarns premierminister og initiativtager til det første europæiske grænsehegn, Viktor Orbán, med sikkerhed kunne fortælle en del om. Ungarn byggede det første europæiske grænsehegn mod migration i 2015 og kom i en sand storm af kritik fra de vesteuropæiske ledere og medier.

Nogle af dem, som f.eks. den daværende østrigske premierminister Werner Faymann, sammenlignede endda Ungarn og Viktor Orbán med fascisme og tyskernes hærgen under 2. verdenskrig. Diverse NGO’er fordømte dengang Ungarn og arrangerede underskriftsindsamlinger imod hegnet, flere diverse bevægelser som Refugees Welcome så dengang dagens lys. Hvad sker der i dag? Intet!

Flere lande har i dag et grænsehegn, selv Østrig… Et grænsehegn symboliserer ikke længere xenofobi og fremmedhad, men er tværtimod et udtryk for demokrati og en del af de europæiske værdier. … De samme ledere, som efter at have kritiseret Ungarn i 2015 nu har skiftet holdning og pludselig ikke ser et grænsehegn som et problem.

 

ANNONSE