Kunstbilde

Arnold Böcklin (1827–1901)
Olje på lerret, 75 x 61 cm, Alte Nationalgalerie, Berlin.

Tysk titel: Selbstbildnis mit fiedelndem Tod – Selvportrett med den felespillende Døden.

Den ikke alltid like pålitelige Alma Mahler f. Schindler (1879-1964), senere gift både Gropius og Werfel, skal ha berettet at hennes daværende ektemann, komponisten Gustav Mahler (1860-1911) fikk sin inspirasjon til annen sats av sin fjerde symfoni (1899-1900) fra dette bildet.

Satsens uoffisielle titel er Freund Hein (der Tod) spielt auf, det angitte tempo er I makelig bevegelse, uten hastverk, konsertmesterens fiolin skal stemmes en heltone opp (a, e, h, fiss), og låte wie ein Fiedel (som ei fele), sterkt fremtredende og uten demper. Og dette avviker jo en del fra Böcklins bilde, der fela kun har én streng, den dypeste, som hovedregel stemt g.

Vi hører Wiener Philharmoniker under ledelse av Leonard Bernstein.

Den som kjenner Mahlers sanger med tekster fra Des Knaben Wunderhorn, vil lett kjenne igjen noen elementer derfra i denne satsen. Men et element (som spilles unisont av begge klarinetter i takt 260-65) er sitert i Alban Bergs (1885-1935) opera Wozzeck (uroppført 1925) til teksten Und meine Seele stinkt von Branntewein (Min sjel stinker av brennevin).

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også