Kopierede/fra hoften

Som situationen er i Frankrig nu, kan den allerede kaldes en borgerkrig, siger den franske filosof og forfatter Michel Onfray til den franske nyhedskanal CNews.

Det var da Onfray tirsdag morgen var gæst hos Laurence Ferrari i programmet «La Matinale», at han udtalte sig om den sidste tids udvikling i Frankrig. Onfray er kendt for direkte tale, og denne udsendelse blev ikke nogen undtagelse:

På spørgsmål om voldsudbruddet i Frankrig de sidste uger beskrev filosoffen situationen i øjeblikket som en «borgerkrig».

Onfray henviste til den 36 år gamle politibetjent Eric Masson, som onsdag i forrige uge blev skudt og dræbt under en narkorazzia i Avignon:

– Når unge mennesker skyder en politimand ned på klos hold, bare fordi de bliver genstand for en kontrol, når franske skyder på franske […] så kaldes det for borgerkrig, begrundede han.

Drabet har gjort dybt indtryk på den franske offentlighed, og hundredvis af mennesker deltog i en mindeceremoni for den dræbte politimand. Ugerningen har også aktualiseret debatten om Frankrigs alvorlige, vedvarende voldsproblemer.

Den franske præsident Emmanuel Macron sagde i en tale sidste efterår, at den islamistiske separatisme har erklæret Frankrig krig, og at den derfor må rykkes op med rode. Onfray kommenterede konsekvenserne af den politik sådan:

ANNONSE

Michel Onfray henviste også til «republikkens tabte territorier». – Man har besluttet at sætte sin fod der igen, så i sådanne tilfælde, når der er områder som løsriver sig, ser det ud som noget, der minder om borgerkrig, tilføjede han.

Onfray har længe analyseret udviklingen i Frankrig uden at lægge fingrene imellem. Han har tidligere kommenteret at vi ser fremvæksten af en ny totalitarisme og at den vestlige civilisation er i gang med at ramle sammen. Nylig erklærede han også at befolknings­udskiftningen er en realitet.

Temaet borgerkrig er nylig blevet aktualiseret i Frankrig efter to åbne breve fra franske militærfolk, hvor der advares mod borgerkrig. Onfray går altså et skridt videre, og hævder at borgerkrigen allerede er en realitet.

ANNONSE