Gæsteskribent

Efter Kina har den Islamska republiken Iran blivit världens andra centrum för coronaviruset, och tack vare den regerande mullans lögner och mörkningar sprider Teheran det till resten av planeten. På bilden: En sanitetsarbetare desinficerar Fatima Masumahs helgedom den 25 februari 2020. (Foto av Mehdi Marizad/Fars News Agency/AFP via Getty Images)

Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, kallade nyligen coronaviruset för en “välsignelse”. Efter Kina har den Islamska republiken Iran blivit världens andra centrum för coronaviruset, och tack vare den regerande mullans lögner och mörkningar sprider Teheran det till resten av planeten.

De iranska myndigheterna hävdade först att landet inte upplevde någon kris vad gällde coronaviruset: att ingen i Iran hade drabbats av sjukdomen. Snart läckte dock information som avslöjade att högt uppsatta iranska tjänstemän var medvetna om coronaviruset i Iran men hade beslutat att dölja sanningen.

ANNONSE

När några iranska myndigheter blev pressade på information angav de att de inte fick rapportera det riktiga antalet människor som blivit smittade eller dött. Chefen för Qom universitet för medicinsk vetenskap, Mohammad Reza Ghadir, sa till exempel på Irans statliga television att hälsodepartementet hade utfärdat ett förbud mot att avslöja statistik om coronavirusutbrottet i landet.

Frågan är: försöker de regerande mullorna medvetet att sprida coronaviruset till andra länder som en form av en global jihad? Varför skulle Irans högste ayatolla annars kalla coronaviruset för en “välsignelse”?

Nu vägrar inte bara den iranska regeringen att ge allmänheten eller det internationella samhället en fullständig och korrekt bild av coronavirusutbrottet; man vidtar inte heller några nödvändiga åtgärder för att hindra krisen från att spridas.

Medan staden Qom har blivit epicentrum genom vilket coronaviruset överförs till andra delar av landet har den iranska presidenten Hassan Rouhani påpekat att regeringen inte har några planer på att sätta denna stad – eller någon annan heller för den delen – i karantän.

Dessutom har Irans ledare, trots att de var medvetna om det höga antalet smittade personer, inte satt stopp för flyg till andra länder.

Hemsidan Eghtesad Online skrev den 19 februari att iranska tjänstemän felaktigt har hävdat att flyg har ställts in.

Det är viktigt att påminna allmänheten om att Irans reguljärflyg, Iran Air och Mahan Air specifikt, har använts för illegal transport av vapen och militär personal, inklusive medlemmar av Islamska revolutionsgardet (IRGC), dess elitstyrka, Quds-styrkan och Basij-milisen. Dessa bolag flyger ofta oanmälda till länder som Syrien. Flera länder, inklusive Tyskland och Frankrike, har ställt in flyg av Mahan Air.

Den islamiska republiken erbjuder inte heller tillräckliga tjänster i Iran för att testa folk för viruset. Muhammed Reza Ghadir bekräftade att “de flesta av testerna måste göras i Teheran, och Teheran tillkännager det.” Regimen misslyckas också med att utföra fullständiga patientundersökningar. Efter att några personer dog på Kamkar sjukhus i Qom sa en sjukhusanställd:

“Någon exakt statistik kan inte ges eftersom vi har haft misstänkta dödsfall från ungefär 10 dagar sedan, och fram till för två dagar sedan begravdes alla utan noggrann undersökning och det är mycket sannolikt att de var smittade av coronaviruset.”

Situationen har blivit så farlig att vissa medlemmar i parlamentet till slut har trätt fram och kritiserat det teokratiska etablissemanget för att de inte lyckats adressera frågan ordentligt.

Ahmad Amirabadi, iransk parlamentsledamot, avslöjade viktig information när han talade med den statligt drivna iranska arbetarnyhetsbyrån. Den citerade honom:

“Tillståndet i Qom är inte positivt vad gäller spridningen av coronaviruset, och jag tror att regeringens prestation för att kontrollera viruset har misslyckats.”

“Sjuksköterskor saknar ordentliga karantänkläder och tar hand om patienter med rädsla och ångest. Det finns många problem för sjuksköterskor och anläggningarna är få, och Qom saknar också laboratorieprover.”

“Det är sant att vi måste hålla oss lugna, men vi bör inte betrakta krisen som om inget har hänt … Tyvärr har coronavirusutbrottet härjat i Qom i tre veckor och detta har meddelats sent.”

De iranska ledarnas mörkläggning och lögner är några av de underliggande orsakerna bakom spridningen av coronaviruset till andra länder. Genom att kalla coronaviruset en “välsignelse” verkar Irans högste ledare föreslå att hans mål är att sprida viruset till andra länder, särskilt Israel och Väst.

Dr. Majid Rafizadeh är en affärsstrateg och rådgivare, Harvardutbildad politisk forskare, styrelsemedlem i Harvard International review och ordförande i International American Council on the Middle East. Han har skrivit flera böcker om Islam och amerikansk utrikespolitik. Han nås via Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

 

av Majid Rafizadeh

ANNONSE