Kommentar

Speaker of the House benytter anledningen til at forhåne Trump under State of the Union. Foto: youtube

Et løjerligt politisk spil udfoldede sig forleden i Washington DC, da præsident Trump hidkaldte til en improviseret pressekonference i Det Hvide Hus Rosenhave, hvor han kunne fortælle at han just, uden at have sat sig ned, havde forladt et møde om infrastruktur med Demokraternes to chefforhandlere, formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi og leder af de Demokratiske senatorer Chuck Schumer.

Trump havde fra sin præsidentielle talerpult – der til lejligheden var forsynet med en meget professionelt udseende planche, med hans hovedpunkter i kortform(!) – at Demokraterne skulle stoppe deres hævngerrige efterforskninger af ham og hans regering og i stedet bruge deres ressourcer på at lave politiske forlig til gavn for amerikanerne – Han elskede det amerikanske folk, men Demokraterne havde altså en anden dagsorden.

Pelosi selv var kommet til Det Hvide Hus kort efter at hun havde forladt et længere og intenst møde med den yderste fløj i hendes parti, som ikke havde andet at samle sig om end at få Trump for en rigsret. Pelosi er realist og har førhen udtrykt, at det ikke står på programmet, som sagerne står, da det kræver ⅔ flertal at få ham dømt i Senatet, der i forvejen domineres af Republikanerne. Det er en balancegang mellem den lille, men meget aggressive del af hendes parti, der har stirret sig blind på at få hævn over the Lost Cause of 2016, og det realistiske flertal, der dels frygter et back-lash ved at rejse en rigsret og dels bare ikke kan se argumentet for en rigsret.

ANNONSE

Eksemplet Bill Clinton skræmmer. Han var åbenlyst skyldig i at bruge præsidentskabet som et scoretrick og han prøvede at manipulere og skræmme vidner. Alligevel valgte et flertal af Demokrater ikke at rejse en rigsret imod deres partifælle i samklang med en amerikansk offentlighed, der som processen trak ud, fandt nidkærheden værre end forbrydelsen.

Men det ekstreme bagland pressede altså Pelosi og uden at give direkte efter for deres krav om at rejse en rigsret, skruede hun sin uforpligtende retorik, designet til at holde mistænkeliggørelsen af Trump i live, op til 11. “”The President of the United States is engaged in a coverup.”” sagde hun efter mødet med sine ophidsede partifæller. Og så gik hun altså over til samme præsident for at forhandle politiske løsninger.

“The President of the United States is engaged in a coverup” var dagens bedste tilbud. Pelosi talte med ført mund fordi alternativet, nemlig at rejse en rigsret, var så meget en dårligere ide. Trump slog til med det samme og indtog altså også en stejl position og således pressede hende yderligere på den svære balance, det er at holde en myte om et kriminelt forhold i live uden at ville handle på det. “Jeg gør mig ikke i cover-ups” bedyrede han og benyttede anledningen til at holde sine politiske resultater med en boomende økonomi til glæde for alle de udsatte grupper op imod oppositionens sabotage. Og han ridsede igen op, hvor frikendt han egentlig var.

Som Trump og hans planche påpegede så havde man indtil videre brugt 35+ mill dollars, ca 200 mill kr på, hvad Trump litterært har døbt Muellers 18 vrede Demokrater. Hver med deres stab, er disse top-jurister blevet assisteret af et halvt hundrede FBI agenter, “interviewed 500 witnesses, issued 2,800 subpoenas, executed nearly 500 search-and-seizure warrants and obtained nearly 300 records of electronic communications”, to år og job done og ikke en eneste sigtelse imod en eneste amerikaner for noget som helst urent trav med ‘russerne’. Der var ikke mere at komme efter, så Mueller konstruerede et kapitel i sin rapport, hvor han begyndte at væve om Trump måske alligevel havde obstrueret efterforskningen. Så havde Demokraterne da lidt at sværte med.

Men man kan ikke komme hjem fra en elefantjagt kun med nogle anskudte egern. Sagen er vendt om, det er nu Demokraterne der skal forklare, hvorfor de insisterer på at forfølge en mand, der har vist sig at være helt uskyldig i alle deres grundløse beskyldninger. Stem endelig for en rigsret og forklar den almindelige amerikaner, hvorledes Trump er skyldig i at hindre at hans egen uskyld skulle komme for en dag. Muligvis vil det ikke blive så pinligt for dem alle sammen, når opmærksomheden begynder at vende sig imod, hvorledes disse undersøgelser kom i stand i første omgang – og hvem der vidste hvad blandt alle eks-præsidentens mænd.

Demokraternes blinde satsning på at dæmonisere Trump ved at underkaste hele hans regering allehånde efterforskninger om muligt højforræderi er barn af den dolkestødsmyte som igen fødte ideen om en modstandsbevægelse, ‘the resistence’. Den har psykologisk paralyseret hele det Demokratiske parti og umuliggjort sindige stemmer i at foretage konstruktivt politisk arbejde, da det ville være at retfærdiggøre, renvaske og normalisere Trumps præsidentskab. Trods den store modstand har Trump haft førstevælgerretten til alle vindersager, mens modstanden, ja måtte gøre modstand. Det har frataget Demokraterne ethvert initiativ og de er nu helt i deres egen fortællings vold, som maskerne falder.

Venstrefløjens idiosynkrasier har været eksponeret af ivrige medier, der ikke har givet plads til andet end, hvad der kunne passe ind i den store russer-fortælling. Pelosi har været med på det meste af retorikken fra starten, som kalkulen var at den megen virak ville overmande Trump, der i forvejen ville kludre i sin inkompetence og at sandheden ville drukne i Trumps skandaliserede præsidentperiode. Men som Trump har vist sig som en formidabel modstander, der har kunnet holde sin base, splitte sine modstandere og marginalisere deres udtryk stadigt mere fremmedgørende for den mere apolitiske midte af den amerikanske vælgerstand, er det blevet sværere at tale sig ned fra det hysteriske niveau. I går blev hun så presset, mod sin vilje og almen sund fornuft til at skrue op for en uforsvarlig retorik, som Trump nu insisterer på at realitetsteste.

Og Demokraterne skal vælge kapitulation eller glide stadigt længere ud i et paranoidt univers af truthers og politiske fantaster.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hbWvIwKpn6c

 

ANNONSE