Nyt

Rekkehus i boligkvarteret Canada på Lidingö i Stockholm. Foto: Udo Schröter / Wikimedia Commons.

Tryghed i nærmiljøet er nu for første gang den mest tungtvejende faktor for boligkøbere ved valg af bosted i Stockholm, Göteborg og Malmø, viser en undersøgelse som Sifo har gjort for Bjurfors, et af Sveriges største ejendomsmægler selskaber.

Det skriver Dagens Industri.

Resultatet af undersøgelsen, som er blevet udført blandt 1500 potentielle boligkøbere i Sveriges tre største byer, markerer et trendbrud og kan være et første skridt på vejen til «gated communities», siger Bjurfors’ administrerende direktør Fredrik Kullman.

Jeg tror at det vi ser, er effekten af et stadig mere segregeret boligmarked. Det er blevet vanskeligere og vanskeligere for unge at komme ind på boligmarkedet, og hvis man har rige forældre eller nogen som kan låne en penge, vælger man områder hvor de, som ikke har råd til at komme ind på markedet, ikke bor.

ANNONSE

Kullman mener en vigtig forklaring er, at forældre vælger områder, hvor det er trygt for børn at vokse op. En tiltagende følelse af utryghed virker ind på valg af bosted.

Det gør, at de som har råd vælger at bosætte sig i områder hvor man ved der er tryggere, og det forstærker segregationen på boligmarkedet yderligere ved at der bliver større tryk og øgende priser.

I Stockholm, Göteborg og Malmø er det henholdsvis 30, 37 og 37 procent som sætter tryghed først. I Stockholm er der 22 procent som prioriterer nærhed til transportmidler og fritidsaktiviteter højest. I Göteborg og Malmø er der ingen anden faktor end tryghed, som sættes højest af mere end 15 procent af de adspurgte.

 

ANNONSE