Kunstbilde

Konstantin Jegorovitsj Makovskij (1839—1915)
Olje på lerret, 261,5 x 347 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg.

Russisk titel: Русалки – Rusalki.

I slavisk mytologi og eventyr kan en Rusalka være en kvinnelig naturguddom med tilknytning spesielt til vassdrag – muligens en slektning av de greske vann- og skog-nymfer – eller gjenferd av unge piker som har omkommet ved drukning. Det sies at noen ganger kunne de være farlige å støte på – de skal ha lokket unge menn ut i vann slik at de druknet. I alle fall har de vært populære subjekter for slaviske kunstnere – Antonín Dvořáks opera Rusalka er et velkjent eksempel. Også malere som Ivan Kramskoj har skildret rusalki, men på en noe annen måte enn Makovskijs temmelig løsslupne (vi kan kanskje si dionysiske?) kvinnelige hvirvelvind, som på ingen måte skammer seg over sin nakenhet, men svever rett til himmels uten å gå via kirken til høyre.

Samtidig russisk musikk – Aleksandr Skrjabins Sonate-fantasi op. 19, spilt av Jevgenij Kisin.

https://www.youtube.com/watch?v=YgIIR4cqbSA

ANNONSE

Læs også

Læs også