Kunstbilde

Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868–1907)
Olje på lerret, 293 x 545 cm, Museo del Novecento, Milano

Italiensk titel: Il quarto stato

For å si det noe forenklet – i Europa hadde man fram til 1789 to herskende stender – adel og geistlighet. I og med den franske revolusjon meldte tredjestanden – enkelt sagt et opplyst og ressurssterkt borgerskap seg, med krav om medinnflytelse. Og i de følgende århundrer  meldte også andre stender – bønder, håndverkere og arbeidere seg, og resultatet ble stort sett alminnelig stemmerett for alle myndige borgere. Men veien frem til det var ofte vanskelig, for å si det mildt.

Om bakgrunnen for dette maleriet kan vi lese her – den italiensk-språklige  artikkelen  er fyldigere, med flere illustrasjoner og opplysninger, blant annet om de enkelte modeller.

Mange vil nok erindre at dette bildet ble brukt som bakgrunn til fortekstene i Bernardo Bertoluccis (1941–2018) film Novecento (1976), med musikk av Ennio Morricone (f. 1928, nylig passerte han de 90).

Her er en rekonstruksjon av innledningen (uten fortekster), ledsaget av Morricones Romanzo.
ANNONSE

Læs også

Læs også