Kultur

Joseph Haydn (1732-1809) hadde spøkefulle innslag i flere av sine verker, både i Avskjeds-symfonien (nr.45), der musikerne skal gå ut etter at de ikke har flere noter igjen å spille – et hint det sies at hans patron Esterhazy tok seg ad notam (og omsider reiste tilbake til Wien med sitt tjenerskap), Spøk-kvartetten (op.33 nr.2), der vi ikke er helt sikre på når den siste satsen omsider er slutt, og sist, men ikke minst annen sats i hans Symfoni nr. 94 i G-dur, kjent som Paukeslaget eller Surprise (det er jo tross alt én av de tolv London-symfoniene), der alt begynner stille og rolig – og så BANG! i paukene, slik at den som måtte ha sovnet, garantert ble vekket opp. Det er sterke grunner til å anta at komponisten i de følgende variasjoner over det enkle temaet driver gjøn med flere av sin samtids musikalske konvensjoner og retninger.

Vi hører Berliner Philharmoniker under Mariss Jansons’ ledelse.

ANNONSE
Donationer til document.dk motas med tak :-)

Læs også

Læs også