Kunstbilde

Hilma af Klint (1862-1944)
Akvarell på papir, 45 x 60 cm, privateie.

Signert og datert H. af Klint juli 1932, på baksiden er det dessuten notert Kv. Nordstjärnan Pålsgatan – Hälsovägen.

Ved nettauksjon hos Stockholms Auktionsverk, avsluttet den 13 juni i år, var utropsprisen SEK 10 000, men tilslaget falt ved over det dobbelte, SEK 22 000.

På baksiden er det festet to papirer, en kvittering fra Killbergs bokhandel i Hälsingborg den 19.11 1932, som viser at bildet ble solgt til fru N. Jarlman for den nette sum av SEK 100. Så alt tatt i betraktning må nok verdistigningen ha vært betydelig, uansett inflasjon.

Det andre papiret ser ut til å være et klipp fra Helsingborgs Dagblad den 27. januar 1984, med byhistoriske opplysninger. Det ser ut til at Hilma af Klint malte sin akvarell like før bebyggelsen ble sanert.

Fra ca. 1908, under innflytelse av teosofiske og antroposofiske idéer, begynte Hilma af Klint å male de abstrakte motiver som ikke ble alminnelig kjent før i 1986, 42 år etter hennes bortgang. Men hun klarte å leve av sin kunst, både oljemalerier og akvareller, og var kjent som en dyktig kunstner. Man kan nesten mistenke at offentliggjørelsen av hennes abstraksjoner har ført til en fornyet interesse for hennes “tradisjonelle” arbeider. Og man kan saktens lure på hvor mye hun selv hadde igjen av den hundringsen fru Jarlman betalte for bildet.

ANNONSE

Det er selvfølgelig risikabelt å vurdere et kunstverk bare ut fra en fotografisk gjengivelse. Men i dette tilfellet er det nok best å fornye innrammingen. Fargene virker noe falmet, baksiden ser ikke ut til å være i nærheten av arkivstandard, og bør sannsynligvis skiftes ut.

ANNONSE

Mest læst