Nyt

«Europa, vågn op!» lød slagordet, da catalanere strømmede ind i EUs hovedstad for at protestere.

Et hav af catalanske flag fyldte pladsen, da demonstranterne samlede sig ved parken Cinquantenaire i Bruxelles, kun et stenkast fra EUs hovedkvarter.

Belgisk politi anslog, at der var ca. 45.000 demonstranter. Det hele forløb fredeligt.

– Vi er her for at protestere mod den spanske regering, som er fascistisk. Den respekterer ikke vores rettigheder. Men også imod Europa. Vi vil ikke la dem forbigå dette i tavshed, sagde Eloí Naval, en af demonstrantene, til NTB.

– Vi er demokratiske, og vi har valgt et demokratisk parlament. Så vi forstår ikke, hvorfor Europa bare ser den anden vej, sagde han.

Blev kørt ind i busser

Demonstrationen førte til betydelige forstyrrelser i trafikken i området, og EU-institutionerne måtte optrappe sikkerhedstiltagene. Indenfor var flere ministermøder igang.

Ifølge arrangørerne kørte 250 busser med demonstranter fra Catalonien til Bruxelles. Andre kørte selv eller fløj.

En demonstrant kunne fortælle NTB, at hun havde siddet 16 timer i bus for at nå frem.

På plads var også andre europæere, som ønskede at vise solidaritet med catalanerne og deres sag.

Risikerer tiltale

Cataloniens regionspræsident, Carles Puigdemont, søgte tilflugt i Belgien, da han ble afsat etter folkeafstemningen om uafhængighed tidligere på efteråret.

Han risikerer tiltale for opvigleri og misbrug af offentlige midler, men en spansk dommer har nu trukket arrestordren mod ham tilbage.

Flere andre catalanske politikere sidder for tiden varetægtsfænglset.

EU har vært yderst forsigtig i udtalelserne om sagen, og har overladt håndteringen til regeringen i Madrid. Budskabet både fra spansk side og fra Bruxelles har været, at Catalonien skal forblive et internt anliggende.

Catalanske separatister har på deres side arbejdet målrettet på at forsøge at løfte konflikten til internationalt niveau.

ANNONSE