Nyt

Strandpromenaden i Cambrils. Stillbillede: Corriere della Sera.

 

Cataloniens indenrigsminister, Jouaquin Forn, bekræfter overfor den katalanske radiostation RAC 1, at der er en forbindelse mellem angrebene i Barcelona og i Cambrils, oplyser NTB-AP.

– Cataloniens indenrigsminister, Jouaquin Forn, siger til radiostationen RAC 1, at angrebet i Cambrils følger i samme spor.

– Det er en forbindelse, siger Forn til radiostationen fredag morgen.

Han giver ingen detaljer om, hvad der knytter de to angreb sammen.

Men der er flere detaljer, som giver sig selv. En af dem er valget af angrebsmål. For det er blevet oplyst fra flere kilder, at angrebet i Cambrils ved et-tiden natten til fredag, hvor fem terrorister blev dræbt af politiet, fandt sted på Avenida de la Diputaciò, som er strandpromenaden i den catalanske by.

Med tanke på, at Las Ramblas er fodgængernes flotteste og mest pulserende arena i Barcelona, er det let at se, at det er de fineste gader i de to forholdsvis nærtliggende byer, som er angrebet med få timers mellemrum.

Forbindelseslinjen tilbage til det første store terrorangreb med køretøj i Europa, det mod strandpromenaden i Nice på Frankrigs nationaldag den 14. juli i fjor, er dermed helt tydelig – præcis som den ideologiske motivation utvivlsomt også er det.

ANNONSE

Et spørgsmål som melder sig, er graden af koordinering mellem terroristerne i Barcelona og Cambrils. Den catalanske avis, La Vanguardia, refererer en politihypotese om, at det drejer sig om to samarbejdende terrorceller: én operativ og én logistisk. Gaseksplosionen i Alcanar skal være en del av det samme billede.

Intet svar er egnet til at berolige, for enten vidner det om større organisationsevne, eller også tyder det på en hurtigere copycat-effekt end tidligere. Det trækker sammen.

ANNONSE