Nyt

Rory Stewart. Foto: Wikimedia Commons.
 

Storbritanniens regering sender nu klare signaler om, at der ikke findes tilgivelse for egne statsborgere, som har sluttet sig til Islamsk Stat (IS). For to uger siden udtalte forsvarsminister Michael Fallon, at britiske borgere som har sluttet sig til IS, har gjort sig selv til legitime mål for britiske og amerikanske raketter.

Nu følger Rory Stewart, som er en af flere underministre i det britiske udenrigsministerium, op med endnu klarere ord, skriver The Times: Den eneste mulighed for at håndtere disse jihadister, som udgør en alvorlig fare for os, er i næsten alle tilfælde at dræbe dem, siger han til BBC.

The minister, a former diplomat and infantry officer, said: “These are people who have essentially moved away from any kind of allegiance towards the British government.

“They are absolutely dedicated, as members of the Islamic State, towards the creation of a caliphate; they believe in an extremely hateful doctrine which involves killing themselves, killing others and trying to use violence and brutality to create an 8th-century, or 7th-century, state so I’m afraid we have to be serious about the fact these people are a serious danger to us, and unfortunately the only way of dealing with them will be, in almost every case, to kill them.”

Stewart er ingen hvem som helst i det britiske samfundsliv. Han har vært tutor for prins William og prins Harry, og har vært nævnt som mulig fremtidig Tory-leder. Stewart erkender, at det er et moralsk dilemma at tage liv, men at det alligevel anses for nødvendigt i mødet med den råhed IS lægger for dagen.

ANNONSE

Denne resolutte erklæring – som giver grønt lys til at dræbe flere hundrede personer med britisk statsborgerskab hellere end at stille dem for en dommer, fængsle dem eller tage passet fra dem – et et logisk punktum i en lang sætning, hvor tidligere statsminister David Cameron i sin tid gav ordre til at ramme britiske IS-terrorister med droner.

I visse exceptionelle tilfælde vil briterne måske la nåde gå for ret:

Raffaello Pantucci, director of international security studies at the Royal United Services Institute, told The Times: “From a government perspective, them dying out there is the easiest solution.”

He accepted that although some schoolgirls might have been unaware of the dangers in Syria, anybody in their late teens upwards would have to be “exceptionally naive” not to realise they were making a “very bad life choice”.

I Skandinavien har signalerne overfor IS-terrorister haft en noget anden klang.  Her har det mere været terapi- og rehabiliteringsperspektivet, der har domineret i indsatsen over for de hjemvendte IS-jihadister. En meget beynderlig tilgang: Er det i orden at behandle voksne,  hårdkogte slagtere som skolepiger?

ANNONSE

Mest læst