Kunstbilde

Arkhip Ivanovitsj Kuindzji (c.1841-1910).
Olje på papir, 56,5 x 38 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.
Russisk titel: Дарьяльское ущелье. Лунная ночь – Darjalskoje usjtsjelje. Lunnaja notsj.

Arkhip Kuindzhi var en av de mest særpregede russiske landskapsmalere i siste halvdel av 1800-tallet, og var et viktig medlem av Vandrerne, som opponerte mot den herskende akademisme innen malerkunsten.

Den gamle militærveien fra Vladikavkaz i Nord-Ossetia til Tbilisi i Georgia var lenge hovedveien over Kaukasus (men det finnes også et par andre ruter, som den ossetiske militærveien, nå mest brukt av fot-turister, og Derbent-ruten lengst mot øst, ved bredden av det kaspiske hav). Selveste Knut Hamsun beskrev sin reise (1899) langs denne veien i I Æventyrland (1903). Alle disse rutene har hatt strategisk betydning, og langs dem finner man både festninger og varde-tårn.

Den georgiske militærveien går først gjennom den tretten kilometer lange Darjal-ravinen, det høyeste punktet av veien er Krjestovyj pjereval (Kors-passet,2.379 m.o.h), og deretter er det stort sett nedoverbakke til Tbilisi. Underveis passerer man Kazbek (5033 m.o. h), det nest høyeste fjellet i Kaukasus.

ANNONSE

Daryal er ofte nevnt i litteraturen, hos Flavius Josephus er det muligens som det stedet Alexander den store skal ha satt opp en jernport (en variant av historien finner vi faktisk i koranen), og ikke minst som bakgrunn for Mikhail Lermontovs (1814-1841) dikt Demonen, som var en inspirasjon for flere av Mikhail Vrubels (1856-1910) malerier og tegninger.

Litt om Alexander-porten.

Noen rester etter denne porten er ikke funnet.

ANNONSE