Kunstbilde

Halfdan Egedius (1877-1899)
Olje på lerret, 100 x 69,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Halfdan Egedius besøkte Telemark for første gang i 1892, bare 15 år gammel. Her fant han inspirasjon til flere av de verker han rakk å fullføre. Der traff han også den litt eldre Mari Clasen (1873-1899) – men de to rakk ikke å bli noe par. Hans store portrett av henne i telemarksbunad (1895) er også i Nasjonalmuséet.

En gang i 1895 var Egedius og hans kunstnerkollega Lars Jorde (1865-1939) innom Ludwik Szacińskis (1844-1894) ateliér på Stortorvet i Christiania, der de lot seg avfotografere iført nasjonaldrakter. Szaciński var død da bildet ble tatt, men hans enke Hulda overtok firmaet og drev det fram til 1916.

ANNONSE

Ét svar til “Dans i storstuen, Telemark (1895)”

 1. Henning Jensen siger:

  Eyvind Alnæs var født næsten samtidig som Egedius, og Alnæs lille sang “Å Leva er å elska” til tekst af Anders Vassbotn, ledsaget af denne video med billeder af det der var engang, er tilsammen summen af det vi er ved at miste.
  Alle tre vers står under videoen, her er sidste vers:

  Å leva, det er å leggja
  all urett og lygn i grav;
  å leva, det er som havet
  å spegla Guds himmel av.

  https://www.youtube.com/watch?v=gjatwihImZA