Nyt

Billedet: Emmanuel Macron har hidtil haft en teflon-overflade og det er medierne, der har givet ham den. Nu kan han selv have prikket hul i den ved at indrømme, at det er noget alvorligt galt med EU , som får det at halve Frankrig til at hade unionen. Han lover at fixe EU, men kan han det? Kan en fransk præsident løse dybe strukturelle problemer som euroen? Macron kan have bevæget sig ud, hvor han ikke kan bunde. Foto: Toby Melville/Reuters/Scanpix

Emmanuel Macron indrømmer, at det halve Frankrig er rasende på EU, og at det forestående valg er sidste udkald for at overtale franskmændene til at give EU en ny chance. Ellers er Frexit næste stop.

Macron gør noget, som kan vise sig farligt for ham: Han indrømmer, at halvdelen Frankrigs befolkning er dødtrætte af noget, som han går stærkt ind for: EU. Men så tvinges han også til at gå ind i en nærmere beskrivelse af, hvad der er galt og hvad han vil gøre for at ordne det – ellers kan det blive en indrømmelse, som svækker ham.

ANNONSE

Ekstremt vrede

Det er i et interview med den internationale presse, bl.a. BBC, at Macron erkendte franskmændenes vrede.

“I’m a pro-European, I defended constantly during this election the European idea and European policies because I believe it’s extremely important for French people and for the place of our country in globalisation,” Mr Macron, leader of the recently created En Marche! movement, told the BBC.

“But at the same time we have to face the situation, to listen to our people, and to listen to the fact that they are extremely angry today, impatient and the dysfunction of the EU is no more sustainable.

“So I do consider that my mandate, the day after, will be at the same time to reform in depth the European Union and our European project.”

Mr Macron added that if he were to allow the EU to continue to function as it was would be a “betrayal”.

“And I don’t want to do so,” he said. “Because the day after, we will have a Frexit or we will have [Ms Le Pen’s] National Front (FN) again.”

Grund

Men franskmændene er vel ikke vrede uden grund? Hvad er det som er galt med EU og hvordan vil Macron fixe unionen? Det bliver han nødt til at svare på. Ellers vil det være en ren foræring til Le Pen, et tema hun kan hamre på igen og igen. Han bevæger sig på tynd is. Macron ønsker en udbygning af samarbejdet. Det kan dårligt betyde andet end et føderalt Europa, som det Jean-Claude Juncker går ind for. Er det en ide som er populær og har fremtiden for sig? Et føderalt Europa vil være under tysk ledelse. Hvordan vil franske vælgere reagere på det?

Macron brugte utrykket “dysfunction” om EU, og siger, at det vil være forræderi ikke at gå drastisk til værks for at reformere EU. Med så stærke ord bliver han nødt til at fremlægge planer for, hvordan han vil reformere unionen.

 “But at the same time we have to face the situation, to listen to our people, and to listen to the fact that they are extremely angry today, impatient, and the dysfunction of the EU is no more sustainable.”

Macron gav interviewet på en gård. Han sagde, at de franske landmænd er fuldstændig afhængige af markederne og subsidierne. Han forstod godt, at landmændene stemte Le Pen, men det var ikke i deres interesse, sagde han. Men hvilke tegn er der på, at EU tager utilfredsheden i medlemslandene alvorligt? Har vi set tegn på det? EU er mest optaget af forhandlingerne med Storbritannien, og de vil næppe spænde smertefrit af. Hvis EU anlægger en fornærmet og hævngerrig holdning til briterne, hvem vil franskmændene så sympatisere med?

http://www.bbc.com/news/world-europe-39766334?intlink_from_url=&link_location=live-reporting-story

ANNONSE