Nyt

Rusland er et ufattelig rigt land, men pengene havner i lommene på en korrupt nomenklatura. Vladimir Putin har opbygget en mafia-struktur, hvor folk kan berige sig efter deres placering placering på den sociale rangstige. Alle rager til sig, og der bliver stort set intet tilbage til almindelige mennesker.

Aleksje Navalnij har lavet en timelang dokumentar om statsminister Dmitrij Medvedevs paladser og datjaer. Det er omfanget av disse rigdomme, der gør, at man i realiteten kan tale om et system af parasitter, som ødelægger Rusland. Deres grådighed er grænseløs.

Medvedev har syv-otte paladser forskellige steder i Rusland. Vi er vant til at tænke på America som land of the big, bigger, biggest. Men det er vand imod de korrupte russere.

ANNONSE


Videoen om Medvedevs ufattelige rigdom er must-see. Det viser en grænseløs ødselhed. Medvedevs mange “hjem” er de rene paladser. De strækker sig over store arealer og er selvfølgelig udstyret med swimmingpools, parker med små søer og alt hvad hjertet kan begære af personlig betjening og security, som leveres af en lille hær af tjenende ånder. Alt er gemt bag seks meter høje hegn.

Navalnij har kortlagt det hele. Disse anlæg holder tusindvis beskæftiget. Deres eksistens må være kendt af alle i toppen af administrationen og alle dem på lavere niveauer, som kommer i kontakt med driften af dem. De er så imponerende, at alle som har vært gæst her, vil være tilbøjelige til at tale om det. De er bygget for at imponere, og folk kan lide at sladre.

På et eller andet tidspunkt slipper det ud. Desuden er Medvedev glad for gadgets og sociale medier. Han poster billeder på Instagram. Det er sådan det har været muligt at knytte Medvedev til alle stederne: Han har selv taget det billeder, der beviser, at han bruger dem.

Nu er der ganske vist blevet så mange, at han ikke kan nå at bruge dem allesammen. Familien er fra Kursk. Medvedev skulle selvfølgelig have en datja der, og den er bygget som det sømmer sig for en «fyrste»: enormt hovedhus, kæmpe gæstebolig, tennisbane, dam, stier, park osv. Men det var ikke nok. Medvedev vil også være «bonde», og der blev importeret storfe fra USA.

Alene dette projekt slugte nogle hundrede millioner. Hvor kommer pengene fra? De kommer fra oligarkene. De har indbetalt penge i fond, som formelt ejer paladsene, gårdene, lejlighederne, datjaerne, vingårdene, yachterne. Navalnij anslår, at det drejer sig om mindst ti milliarder kroner. Oligarkene har til gengæld fået lov at udnytte Ruslands naturressourcer mod at give den politiske og administrative nomenklaturaenen del af kagen. I et land, hvor FSB likviderer modstandere bliver betalingen tilsvarende fyrstelig.

I Rusland taler vi ikke om bestikkelse i gængs forstand. Vi taler om, at staten kontrolleres af mennesker, som plyndrer den. Det er noget andet. Det er et kleptokrati.

Mange i Rusland har kendt til dette system længe. Men Navalnijs film anskueliggør omfanget. Seeing is believing.

Hvordan har hans team fået mulighed for at vise disse billeder? Via droner. Droner er en trussel for ufattelig, ulovlig rigdom. Alle dem,der har skjult formuer i ejendomme bag høje mure, kan blive afsløret af små dimser i luften. Det er en morsom tanke, at teknologien med et slag gør tyveri i megaklassen synlig for den befolkning, som er blevet plyndret.

Videoen er set af mere end 15 millioner mennesker på tre uger. Den regnes som en af hovedårsagerne til, at så mange unge mødte op til landsdækkende demonstrationer i 35 russiske byer sidste weekend.

De unge har fået nok. Systemet er så grådigt, at det ikke levner noget til dem. Billederne af rigdommene viser, hvor pengene ender.

Det er rigdom på niveau med en romersk kejser, der skulle have kejserlige paladser over hele imperiet.

Og Medvedev er ikke en gang øverst i hierarkiet. Som Novalnij siger: Medvedev kunne ikke have skabt sig en sådan ufattelig rigdom uden godkendelse fra øverste hold. Vladimir Putin, har ufattelig meget mere.

ANNONSE