Kunstbilde

Vittore Carpaccio (1465-1520)
Tempera på lerret, 152 × 195 cm, Louvre, Paris,

Louvre har en utmerket nettside om dette bildet.

I årene 1511-20 utførte Carpaccio en serie på i alt fem malerier med motiv fra den hellige Stefanus’ liv. Bestiller var Scuola di Santo Stefano i Venezia. Serien ble senere splittet opp, og ett av bildene er dessverre tapt. De bevarte bildene er gjengitt her, men kvaliteten er dessverre ikke den beste.

Den hellige Stefanus – som regnes som den første kristne martyr – er omtalt i Apostlenes gjerninger, spesielt kapitel 6 og 7.

Apostelenes gerninger 6, 7-15 (Dansk Bibel 1933)

Og Guds Ord havde Fremgang og Disciplenes Tal forøgedes meget i Jerusalem; og en stor Mængde af Præsterne adløde Troen. Men Stefanus, fuld af Nåde og Kraft, gjorde Undere og store Tegn iblandt Folket, Da stod der nogle frem af den Synagoge, som kaldes de frigivnes og Kyrenæernes og Aleksandrinernes, og nogle af dem fra Kilikien og Asien, og de tvistedes med Stefanus. Og de kunde ikke modstå den Visdom og den Ånd, som han talte af. Da fik de hemmeligt nogle Mænd til at sige: “Vi have hørt ham tale bespottelige Ord imod Moses og imod Gud.” Og de ophidsede Folket og de Ældste og de skriftkloge, og de overfaldt ham og slæbte ham med sig og førte ham for Rådet; og de fremstillede falske Vidner, som sagde: “Dette Menneske holder ikke op med at tale Ord imod dette hellige Sted og imod Loven. Thi vi have hørt ham sige, at denne Jesus af Nazareth skal nedbryde dette Sted og forandre de Skikke, som Moses har overgivet os.” Og alle de, som sade i Rådet, stirrede på ham, og de så hans Ansigt som en Engels Ansigt.

Det 7. kapitel omhandler Stefanus’ forsvarstale for rådet, og hans martyrium ved steining.

ANNONSE