Oraklerne

Eller også blev Trump bare valgt, fordi han er villig til at kæmpe for det, en suveræn skylder den nation, som betror ham magten.

Ifølge Vattels Law of Nations fra 1758 har suverænen ingen højere interesser end nationens bedste. Vattel peger på tre overordnede mål.

Det første mål er selvopretholdelse (Preservation). Nationen skal have noget at leve af. Den skal kunne klare sig. Tjek!

Det andet mål er dannelse (Perfection). Nationen skal elske sig selv, have kultur og dyder, en god religion og et godt retssystem. Tjek!

Det tredje mål er forsvar (Defence). Nationen skal være rustet mod ydre fjender og være klar til at forsvare sig selv. Tjek!

Hvorfor er den liberale orden blevet så forskruet i sin selvforståelse, at suverænens mest basale forpligtelser nu udskammes med sprogets værste gloser? Materialisme, etnocentrisme, militarisme, racisme, dogmatisme, autoritarisme, nationalisme.

Selvfølgelig er suverænen nationalist. Han skal elske sit folk, ellers skal han kyles af tronen, siger Vattel. Naturretten er indlejret i den menneskelige fornuft, siger de, og man må næsten tro det.

Når amerikanerne fulgte deres politiske intuition og valgte som de gjorde, så genindførte de naturretten, den rigtige liberale orden. Hvor jævne folk ikke skal slave for arrogante, velbjærgede klogeåger og fistelstemmer uden substantiel forståelse og gedigen moral.

Hvor dovne damer ikke kan nasse skamløst og overfalde deres medborgere, mens de skriger “Who is gonna pay for my kids?”

Hvor fremmede ikke kan overskride grænser ustraffet. Hvor fjenden ikke kan flyve direkte ind, smile tandløst og sige “asyl” og blive vist til rette med bukken og nejen.

Hvor horder af vilde ikke kan grassere i selvretfærdig kriminalitet, mens de forlanger ynk og forståelse og får den.

Hvor de veluddannede lader være med at fylde skoler og medier med misforståelser og uforstand.

Amerikanerne stemte ikke bare imod, de stemte i høj grad for noget, der bedst kan betegnes som en genetablering af en rigtig retfærdig retfærdighed. En naturret, som ingen ved deres fulde fem vil benægte, medmindre de er blevet skolet og kujoneret og bestukket til det. Vi er ikke på vej væk fra den liberale orden, vi er på vej tilbage til den.

ANNONSE

 

Ulla Nørtoft Thomsen er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og lektor ved VIA University College

ANNONSE