Kopierede/fra hoften

Det er lokalavisen Eskilstuna Kuriren som melder om at en av byens sønner har falt i krigen for et islamsk kalifat. Saken er interessant av flere grunner enn at verden trolig er kvitt en radikal jihadist. 21-åringen, som navngis av nettstedet Avpixlat som Karzan Fares (også omtalt som Faris), er en av to personer fra al-Rahmansmoskéen i Eskilstuna som i fjor fortalte på Facebook at de hadde reist til for å kjempe for al-Qaidas syriske gren av salafist organisasjonen Al-Nusfrafronten.

Det er ingen offisielle kilder som kan bekrefte at Karzan er død, men venner av ham mener å vite at han var en av om lag 70 soldater som ble drept under et russisk bombeangrep i slutten av juni, og nå forsøker familien å få de svenske myndighetene til å erklære ham død.

Karzan Fares var en aktiv gutt. Han satt ikke bare inne på gutterommet og ble radikalisert ved å surfe på nettet, men var en av lederne i sportsklubben Al Salam i Eskilstuna hvor han fremdeles er oppført med epost og telefon. Al Salam er forresten ikke en helt vanlig sportsklubb, for selv om de stiller med fotball-lag er det tette bånd til den lokale Islamiska Föreningen.

ANNONSE

Alsalam Sportklubb är en förening för ungdomar med huvudsakligen muslimsk bakgrund. En del av medlemmarna är även aktiva i Islamiska Föreningen i Södermanland, där verksamheten huvudsakligen består av språkkurser och religionsundervisning. Genom att skapa ett mångkulturellt centrum i Eskilstuna, kan vi på ett bra sätt jobba för ett integrerat och mångkulturellt samhälle där vi stärker människor på individnivå.

Gjennom sitt verv i klubben skal han også ha vært medlem av Eskiltunas Unga Muslimer, en underavdeling av Sveriges Unga Muslimer som den avgåtte boligministeren Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet var leder for fra 2000 til 2002. Så var da også organisasjonen raskt ute og støttet sin tidligere leder da det stormet som verst og mente hans avgang var rasistisk motivert. De mente han måtte gå fordi han var innvandrer og muslim. Jeg er ikke så sikker på det.

Tilbake til Karzan Fares og al-Rahmansmoskéen, for den koblingen er spesielt interessant. I 2015 ble det kjent at det svenske sikkerhetspolitet Säpo hadde pågrepet en 45 år gammel predikant som var mistenkt for å rekruttere 4 soldater til IS, noe som selvsagt skapte stor oppstandelse i Sverige generelt, og Eskilstuna spesielt. En av de lokale imamene var ikke overrasket.

Att jihadister söker inflytande via moskéerna är ingen hemlighet, säger han. – Vi hade nyligen ett infiltrationsförsök i vår egen stiftelse och det var ganska raffinerat, säger Abd al-Haqq Kielan.

Leder for al-Rahmansmoskéen derimot, Galal Faris, stilte seg hoderystende og helt uforstående til pågripelse og gikk god for predikanten.

– Han har varit anställd hos oss sedan i februari och jag tror att Säkerhetspolisen har begått ett stort misstag. När vi har föreläsningar här i moskén brukar han tvärtom lugna ner ungdomarna. Han säger: “Koranen förbjuder oss att begå brott”.

Senere ble tiltalen droppet og 45-åringen sluppet fri. Det førte selvsagt til at hans støttespillere mente han var renvasket, men så enkelt er det sjelden. Säpo uttalte derimot at han fremdeles var under mistanke, men at de ikke hadde tilstrekkelige bevis for å få ham dømt. Det er to forskjellige ting.

Det som er ekstra pikant i denne saken er at a-Rahmansmoskéen leder, Galal Faris (noen steder omtalt som imam) er Karzan Fares far! Her er det åpenbart at far og sønn burde ha tatt seg en god prat og diskutert hva som er rett og galt. Eller, – kanskje det er nettopp det de har gjort?

For å underbygge hvor radikalisert den nå (trolig) avdøde 21-åringen er, kan jeg nevne at han på sin egen Facebook-profil har hyllet IS.

Kompisen hans, 19-åringen fra samme moské han reiste sammen med, hyllet massemorderen i Orlando som drepte over 50 mennesker på en nattklubb med følgende melding:

“Allah lät det regna stenar, och i Amerika, ett regn av kulor över bögarna som engagerade sig i kriminella aktiviteter”

Senest i juni i år meldte svenske medier at en gruppe på fire fem unge menn i Eskilstuna hadde brukt en av byens moskéer til å rekruttere ungdommer til ulike jihadistgrupper. Hvilken moské? al- Rahmansmoskéen selvfølgelig, under Galal Faris sitt våkne blikk.

Og for de som måtte forsøke forsvare og forklare at ungdom radikaliseres fordi de bor fattigslig til, ikke har noe å finne på, er venneløse, så kan de jo ta en titt på denne lenken som viser en stasjonsvogn foran garasjen til en pen hvitmalt enebolig i et område av byen hvor Socialdemokratene fikk 41% oppslutning ved valget i 2014.

Hadde det ikke vært for at bilen ikke er en Volvo kunne man forledes til å tro at vi her hadde å gjøre med en hvilken som helst velfungerende svensk familie.

ANNONSE

Ét svar til “Sveriges vej til kalifatet”

 1. GOvSx siger:

  Jeg mente å huske at Al Salam Sportsklubb har et fotball lag som har vært involvert i fotball vold. Og det stemmer. Fra Pettersons blog:

  “Östnytt inleder idag en serie om utvecklingen inom fotbollen och det allt mer ökande fotbollsvåldet där hårda ord, våld och hot blivit allt vanligare.

  Idag har Östnytt besökt ett lag som hängts ut som ett riktigt värstinglag. Al Salam, betyder fredens lag. Lagets framfart har kantats av röda och gula kort samt stora skandalrubriker i tidningarna.

  Al Salam spelar i division 6 där man normalt bara har en domare men när ”fredens lag” spelar har Södermanlands Fotbollsförbund beslutat att det ska användas ett tredomarsystem.

  Wassim Al Hajali är ordförande i Al Salam, han tycker att det är domarens fel och säger att när vi är lite högljudda eller om vi sparkar bort bollen så blir det rött kort. Andra lag får inte samma straff.”
  Foruten flere voldsepisoder på fotballbanen – har det videre vært mange episoder med bråk og vold på tribunen. For en bombe for oss som kjenner Islam: dommerens skyld, de er ute etter oss etc.

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid