Kunstbilde

Michail_Wrubel_-_przed_nocą

Mikhail Aleksandrovitsj Vrubel (1856-1910)

Olje på lerret, 131 x 182,5cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Den russiske titel er К ночи (K’notsji)

På farssiden hadde Mikhail Vrubel polske aner, etternavnet Wróbel (som rett og slett betyr spurv) sies fortsatt å være ganske vanlig i Polen. Man ser også ofte opplysninger om at hans mor var dansk. Men dette er nok en misforståelse. Vrubels mor Anna Grigorjevna Basargina-Vrubel døde da Mikhail var bare tre år gammel. Fire år senere giftet hans far seg på ny med den danske pianistinnen Elizabeth Wessel (på russisk omtalt som Jelizavjeta Khristianovna Vessel), som følgelig da ble Mikhails stemor. Det fortelles at de to kom meget godt ut av det med hverandre.

I Vrubels senere verker treffer vi ofte på skikkelser hentet fra eventyr, sagn og mytologi, og her ser det ut til å være en natur-guddom (kanskje en faun?) som er ute for å se til hestene, som åpenbart kjenner ham godt.

ANNONSE