Kunstbilde

Edvard_Munch_-_The_dance_of_life_(1899-1900)

Edvard Munch (1863-1944)

Olje på lerret, 129 × 191cm. Nasjonalmuseet, Oslo

I dette bildet forener Munch flere temaer han stadig kretset rundt, naturen ved Åsgårdstrand. kvinnen i tre stadier. og det hans samtidige, den svenske forfatter Hjalmar Söderberg (1869-1941) kalte Köttets lust och själens obotlige ensamhet (muligens inspirert av Nietzsches Doch alle Lust will Ewigkeit – will tiefe, tiefe Ewigkeit! fra Also sprach Zarathustra).

Det heter seg at all stor kunst handler i bunn og grunn om Havet, Døden og Kjærligheten. Akkurat her er ikke Døden klart til stede annet enn som en mulighet. men Havet og Kjærligheten (eller kanskje heller erotikken) dominerer. De tre kvinner i forgrunnen er i grunnen den samme, til venstre i en (for det meste) hvit kjole, i midten er kjolen rød (Kärleken, den röda, som det heter hos Evert Taube) og til høyre svart, som tradisjonelt er sorgens farge.

Nasjonalmuséet har en utmerket side om Livets dans – som hermed er anbefalt.

ANNONSE

Mest læst

Dumhedens triumf