Nyt

Sagen om to muslimske elever, der nægtede at tage lærerinder i hånden på en mellemskole i Therwil i Schweiz, skabte sensation rundt i landet for et par måneder siden. Nu har skolemyndighederne i kantonen Baselland, hvor Therwil ligger, valgt at sætte foden ned for dette nonsens, skriver Aargauer Zeitung.

Herefter gælder generelt, at alle elever er forpligtet til at acceptere et håndtryk:

Som utdanningsdirektør Monica Gscwind i dag personlig meddelte skolelederne i Basellands folkeskoler, kan lærerinnene gjøre krav på et håndtrykk. Hvis elevene vegrer seg for å gi lærerinnen hånden, vil disse bli møtt med sanksjoner.

De to elever i Therwil må, med andre ord, skal herefter tilpasse sig schweiziske skikke, noget hverken skolen eller lokale uddannelsesmyndigheder forlangte af dem. Myndighederne i kantonen – der ligesom andre sådanne er selvstændige stater i Det Schweiziske Forbund – afskaffer derfor denne ikke særligt kloge beslutning.

Reaktionerne på overtrædelser af den nye regel kan variere. I værste fald vil de stikke skarpt:

Elevenes foreldre kan bli gjenstand for formaninger, eller med en mulkt på opptil 5.000 francs. I tillegg kan det bli iverksatt disiplinærtiltak overfor elevene, som en muntlig formaning, en diskusjon med de foresatte eller en skriftlig irettesettelse av foreldrene.

Begrundelsen for disse ordninger kan næsten få en til at gispe af fryd:

Allmennhetens interesse av likestilling mellom menn og kvinner samt integrering av utlendinger, tillegges vesentlig større vekt enn skoleelevenes religionsfrihet.

Hvis der er noget, der kendetegner muslimers, især islamisters, konflikter med vestlige samfund, så er det at angiveligt religiøse regler altid har forkørselsret overfor ethvert anden hensyn. I det civile samfund fungerer det jo ikke sådan. Hensyn bør afvejes mod hinanden; undertiden viger én, nogle gange den anden.

ANNONSE

Der er noget befriende ved et virkelig uafhængig og demokratisk land, der uden tøven giver nye beboere regelbogen, og andre stater kunne med fordel lære af Schweiz.

I det misforstået hensynsfulde Norden nærer man mere eller mindre en bevidst en vrangforestilling, at tilpasningen til nordiske samfund nemmeste opstår, hvis du er venlig og ikke stiller krav. At formidling af nordiske skikke derfor i praksis ikke finder sted, lægger så alt for godt tilrette for alle tiders sammenstød længere down the road. En resolut optræden på egne verdiers vegne fra starten af, er i virkeligheden mere omtænksomt.

 

håndtrykk-sveitsisk-lærerinne
Således, ja. Vi gør dette ordentlig, drenger. Ikke noget tøven her.

Aargauer Zeitung

document.dk

document.no

 

ANNONSE