Nyt

Det franske senatet stemte tirsdag med overveldende flertall for at forlenge unntakstilstanden med tre måneder, til utgangen av mai. 316 stemte for og bare 18 mod.

Unntakstilstanden baserer seg på lovgivning som ble vedtatt under krigen i Algerie i 1955. Den ble ændret av nasjonalforsamlingen i november, etter fredag 13.-angrepene, slik at politiet kan gøre husransakelser uden forhåndsgodkjenning av en dommer. Også retten til avlytting og til å ta med seg datamateriale, er utvidet. Politiet fikk også rett til å forbyde møder og pågribe folk uten arrestordre.

Unntakstilstanden ble kunngjort ved eksekutivordre rett etter fredag 13, og ble senere stadfestet av nasjonalforsamlingen.

 It authorizes the government representative of each French department to order warrantless searches at any time in any place “when there are serious reasons to believe that the place is frequented by a person whose behavior constitutes a threat to public order and security,” and to access and copy digital data saved on electronic devices on the premises.

Deputerkammeret stemte for forlengelsen av unntakstilstanden mandag, men oppslutningen var lav. 400 deputerte uteble. De folkevalgte hadde dog debattert forslaget sist uke.

Kritikere

Menneskeretts-NGO’er ser saken kun fra deres egen side og kritiserer lover som begrenser den personlige frihet.

The measures have been criticized by some rights’ groups, including Human Rights Watch, which issued a statement on its website last week: “France has a responsibility to ensure public safety and try to prevent further attacks, but the police have used their new emergency powers in abusive, discriminatory, and unjustified ways,” said Izza Leghtas, Western Europe researcher at Human Rights Watch. “This abuse has traumatized families and tarnished reputations, leaving targets feeling like second-class citizens.”

Proporsjonalitet

NGO’ene anlegger samme syn på statens makt som de gjør overfor Israel: Det skal være proporsjonalitet i staten reaksjon. Men menneskerettsgruppene ser bort fra at det er en asymmetrisk krig, hvor staten ikke ser fienden. Han er ansiktsløs og skjuler seg blant sivilbefolkningen. Han lar seg ikke adskille fra vanlige borgere. Da må nødvendigvis responsen bli uproporsjonal.

Men det tar ikke NGO’ene hensyn til.

France’s Human Rights League stated that very few of the raids carried out under the current state of emergency since November have led to terrorism-related probes. In figures released on Tuesday, 3,336 searches have been carried out under the state of emergency. Of these, 28 have led to such probes, the bulk of them for “defending terrorism.”

John Dalhuisen, the director of Amnesty International’s Europe and Central Asia program, said that the French authorities’ response was in many cases disproportionate. “While governments can use exceptional measures in exceptional circumstances, they must do so with caution,” he said. “It is difficult to see how the French authorities can possibly argue that they represent a proportionate response to the threats they face.”

Spørsmålet som politikere og publikum bør stille er logisk nok: På hvilken side står menneskerettsorganisasjonene?

http://www.dw.com/en/senate-in-france-approves-three-month-extension-to-state-of-emergency/a-19036883

 

Foto: Statsminister Manuel Valls i deputerkammeret, februar 2016.

ANNONSE