Nyt

Uten å vekke særlig oppmerksomhet sendte den franske TV-stasjonen RCT torsdag et intervju med en kvinne som kaller seg Sonia (42). Hun var venninne med kusinen til Abdelhamid Abaaoud, den operasjonelle leder for Paris-angrepene fredag 13. november. Denne forbindelsen gjorde at hun skulle komme til å treffe terrorlederen like etter myrderiene.

Sonia var med da kusinen plukket opp Abaaoud i et øde industriområde utenfor Paris og diskuterte med ham i bilen. Det er den eneste kilden som har snakket direkte med Abaaoud etter terroren.

The 42-year-old woman was with Abaaoud’s female cousin on Nov. 15 when the younger woman got a call from a Belgian number. It was Abaaoud, asking for a hideout.

Det er to spesielle ting Abaaoud sier: Det mest oppsiktsvekkende er at han sier de var 90 IS-krigere som reiste sammen som flyktninger til Europa. De skjulte seg bak en større gruppe der ingen hadde papirer.

ANNONSE

She asked him whether he had come in with Syrian refugees and he told her he came in a group without any documents. “There are Syrians, Iraqis, French, Germans, British. We came in a group of 90 and we’re a little bit everywhere around Paris.”

Da de første bevis kom på at to av selvmordsbomberne mot Stade de Paris hadde vært migranter som kom via Hellas, avviste EU at det var noen forbindelse mellom migrasjon og terrorfare. Etter denne avsløringen skal det bli vanskeligere. Det Abaaoud sier bekrefter hva journalister som Berlingskes Allan Sørensen har skrevet: IS kontrollerer noen av fluktrutene til Europa. Hvorfor skulle de ikke det? Det er masse penger å tjene, og gir mulighet til å skjule seg blant migrantene.

Tysk politi arresterte to asylsøkere på et mottak i Berlin torsdag, mistenkte for terrorplaner.

Det andre oppsiktsvekkende ved Abaaoud var hvor kald han var. Kald og fryktløs.

Beskrivelsen av hva som skjedde søndag 15. november, to dager etter angrepene, er som tatt ut av en film.

The 42-year-old woman was with Abaaoud’s female cousin on Nov. 15 when the younger woman got a call from a Belgian number. It was Abaaoud, asking for a hideout.

The two women drove to a deserted industrial road outside Paris and Abaaoud came out of a bush. It was at that moment she realized who he was, according to her testimony. What followed is Abaaoud’s only known conversation about the attacks and their aftermath — with a woman so horrified and angered by the bloodshed that she challenged him repeatedly.

Sonia spurte hvordan han kunne drepe uskyldige mennesker. Han svarte at de ikke var uskyldige, at det var “collateral damage”. Kusinen var åpenbart islamist og hjalp fetteren både ut fra slektsbånd og ut fra ideologi. Hvor Sonia står sier ikke storyen noe om. Men hun kunne ikke godta kaldblodig mord.

“He was proud of himself. That was the worst,” she said. “He appeared to fear no one, a superman. He talked about it as though he was shopping and had gotten a bargain on a box of detergent.”

Abaaoud sier noe annet interessant: Han sier de bevisst hadde lagt igjen spor for at de raskt skulle bli identifisert. IS ville at myndighetene og offentligheten skulle vite hvem som hadde angrepet dem.

Hvorfor var han tilbake, spurte Sonia. – Fordi det ikke er over ennå. Det skjedde noen glipper. – Jeg er her for å sørge for at det ikke skjer flere, svarte Abaaoud.

“He told me no, they left a lot of traces and they’ll be identified quickly. And that it’s not over,” she said. His description of the triple suicide bombings at the French national stadium, which claimed only one victim amid a night of carnage: “The exact words of his response were: ‘There were some failures. I am here to make sure that there will be no more.'”

Han ba kusinen finne et skjulested og kjøpe to dresser, en til ham og en til kameraten. De planla å slå til mot en barnehave, et shoppingsenter og forretningskvarteret La Defense neste torsdag.

Sonia forsøkte å overtale venninnen til ikke å hjelpe fetteren, og fikk henne til å røpe hvor han gjemte seg. Hun tipset politiet som senere omringet leiligheten i Saint Denis. Det ble en flere timer lang beleiring som endte med at Hasna Ait Boulahcen sprengte seg selv i luften.

Hasna-Aitboulahcen-Facebook

Da de to kvinnene hadde satt av Abaaoud ringte telefonen hennes. Det var det samme belgiske nummeret som Abaaoud brukte. Han truet henne med represalier hvis hun sa noe. Sonia innrømet at Abaaoud hadde større innflytelse over kusinen enn hun hadde.

As soon as Ait Boulahcen left her apartment the next morning — Monday, Nov. 16 — Sonia called police and got a response instead from the top intelligence services. All that evening, she tried to persuade the younger woman to abandon her cousin, who she said planned an attack that Thursday on a nursery school, a shopping mall and a police station in the La Defense business district. Finally, the younger woman gave her the address where she was going to hide Abaaoud.

“She’s not a victim of terrorism. She chose to help her cousin, which means he was stronger than me,” she told RMC.

Sonia valgte å stå frem i mediene fordi hun er misfornøyd med sikkerheten fransk politi har tilbudt henne. Frankrike har ikke noe vitnebeskyttelsesprogram slik USA har. Innenriksminister Cazeneuve bekrefter at Sonia er for real og trenger beskyttelse. Han sa hun får det.

French Interior Minister Bernard Cazeneuve said she was under protection.

“My responsibility is to avoid risking this person’s life,” he told Europe 1 radio. But the French magazine Le Point said investigators themselves had already left her vulnerable, by revealing her name and her role during the interrogations of people linked to the Saint Denis hideout.

Spørsmål om et vitne-beskyttelsesprogram burde stå høyt på dagsorden i mange europeiske land. Hvis man ønsker å gjøre noe med terrornettverkene må man kunne tilby ny identitet til de som tipser. Men vi hører bare om hvor mange politifolk som trengs for å skygge salafister, men ikke om at staten kan tilby trygghet for de som gir informasjon.

http://abcnews.go.com/International/wireStory/paris-attack-leader-entered-france-group-90-36708848

ANNONSE

Mest læst

Dumhedens triumf