Kunstbilde

Dreyerjoan-7-1080x843
Stillbilde fra La Passion de Jeanne d’Arc (1928). regissert av Carl Theodor Dreyer (1889-1968)

Renée Jeanne Falconetti (1892-1946) i titelrollen.

Det er hevdet at Dreyers Jeanne d’Arc er den største blant stumfilmene – og pussig nok ble den laget temmelig nøyaktig samtidig med at lydfilmen etablerte seg. Dermed ble kinomusikerne etter hvert arbeidsløse – men filmkomponistene fikk mye å gjøre.

Dreyer baserte manuskriptet blant annet på de bevarte referatene fra prosessen mot Jeanne d’Arc – men det som fortsatt treffer en tilskuer sterkest, er bruken av ansikter og minespill som virkemiddel. Madame Falconetti gjør en imponerende innsats.

Hva regissøren angår, finnes det en utmerket nettside, hvor man blant annet kan finne en del klipp og kortfilmer. Språket er dansk. Mange av filmene – deriblant Jeanne d’Arc – ligger også på Youtube.

ANNONSE

Carl Theodor Dreyer

ANNONSE