Kommentar

Amnesty International vil gerne fremstå som en objektiv og neutral iagttager, hvis mål er rent humanitært, men kommer gang på gang til at røbe sig.

I en erklæring dateret 20. oktober beklager Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard Israels ”kataklysmiske” angreb på den ”besatte” Gaza-stribe. Israels hensynsløse fremfærd har ifølge AI medført massive civile tab og bør undersøges som krigsforbrydelser.

Generalsekretæren siger, at Israel har overtrådt den internationale humanitære lov ved ikke at skelne mellem civile og militære mål og har rettet angreb direkte mod civile. Hun forlanger nu, at Israel ophæver sit ”apartheid-system mod palæstinensere”. Det er unægtelig også svært, når Hamas ikke skelner, men med forkærlighed placerer sine våben og kommandostrukturer tæt på civile, som terrororganisationen bruger som menneskelige skjolde, men det siger Amnesty International ikke noget om.

Det er uklart, hvad AI sigter til med apartheid-beskyldningerne. Israel har godt to millioner arabiske indbyggere, som har fulde borgerrettigheder, ytringsfrihed og adskillige medlemmer af Knesset – det israelske parlament. Det er ligeledes svært at forstå, hvad organisationen mener med, at Gaza er besat. Israel trak sig ud af området i 2005 og tvangsfjernede alle israelske bosættere. Den infrastruktur, som jøderne havde bygget, lod de stå, hvorefter palæstinenserne skyndte sig at ødelægge den.

ANNONSE

Men det bliver værre.

”I 16 år”, skriver Agnès Callamard, ”har Israels ulovlige blokade gjort Gaza til verdens største åbne fængsel – det internationale samfund må handle nu for at forhindre, at det bliver en gigantisk gravplads. … Israels allierede må øjeblikkeligt indføre en omfattende våbenembargo i lyset af de alvorlige overtrædelser af international lov, der bliver begået.”

Amnesty International nævner ikke, at Israel indtil Hamas’s terroranslag havde åbnet grænsen for 18.000 palæstinensere fra Gaza, så de kunne arbejde i Israel og således hjælpe Gazas økonomi. Og hvad ”den ulovlige blokade” angår, så har AI lige set, hvad Gazas regering kan finde på, når grænseværnet svigter.

Det falder også helt i tråd med Amnesty Internationals Israel-had, at organisationen forlanger våbenembargo, efter at Hamas har myrdet løs, og Israel har gjort det klart, at det vil eliminere terrorbevægelsen. Det synes dette humanitære sammenrend tydeligvis ikke, at den jødiske stat skal have lov til, for så bliver den beskyldt for krigsforbrydelser.

I dag, lørdag, bemærker Elliot Abrams i en blog på det indflydelsesrige Council on Foreign Relations’s website, at AI har valgt en position, der kun kan kaldes anti-israelsk, idet organisationen behandler terroristerne og Israel som ligeværdige. Det gør ikke sagen bedre, at en højtstående medarbejder ved Amnesty International i Storbritannien på Twitter har excelleret i anti-israelske udbrud og antisemitiske vittigheder.

Elliot Abrams, der bag sig har en karriere i den amerikanske regering, konkluderer, at AI med denne opførsel er godt i gang med at undergrave sin egen anseelse. Det er svært at være uenig.

 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/10/damning-evidence-of-war-crimes-as-israeli-attacks-wipe-out-entire-families-in-gaza/

ANNONSE